Sari la conținut

Ce pensie va avea un român care a muncit 35 de ani, după recalculare

pensie
Sursă foto:arhiva Doctorul Zilei

Luna septembrie se apropie cu pași repezi, fiind luna cea mai așteptată de seniorii români. În septembrie, pensionarii vor primi pensiile recalculate după Noua lege a pensiilor.

România se confruntă cu o mare problemă: după ce au cotizat timp de 35 de ani, oamenii își mai primesc pensie aproximativ 12 ani, după ce se retrag din activitate. Acest lucru înseamnă că mulți dintre ei nu apucă să primească înapoi, sub formă de pensie, toți banii cu care au cotizat în decursul vieții lor active, adică circa 21,25% din salariu.

Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin Legea 360/2023.

Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.

Cât vor primi în plus la pensie seniorii care au terminat o facultate

pensie pe caz de boală
Sursă foto: Playtech

Noua lege a pensiilor prevede că anumite categorii de români vor primi puncte în plus la pensie, care se transformă în bani, dacă îndeplinesc anumite condiţii.

Iată care sunt categoriile de români care vor beneficia de puncte în plus:

– cei care au terminat facultate, masterat

– cei care au făcut armata

– cei care au luat sporuri, prime, premiii

– cei care au făcut ore suplimentare

– mamele cu un copil până la vârsta de 16 ani sau adoptă un copil sau are un copil adoptat de care se ocupă până la 14 ani

– cei care au peste 25 de ani contributivi

4 ani de facultate: 0,25 puncte x 4 ani = 1 punct.

De la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei.

Spre exemplu, în cazul unui bărbat cu stagiu de cotizare de 31 de ani şi 6 luni, cu 17 puncte realizate şi care în decembrie 2023 avea o pensie de 1.108 lei, lucrurile se schimbă.

Astfel, în ianuarie 2024, pensionarul va încasa 1.281 de lei după indexare, iar după majorarea din septembrie, el va ajunge la 20,67214 puncte şi va încasa 1.675 de lei pe lună. Acest lucru înseamnă o majorare de 51,17%, potrivit calculelor Antena 3 CNN.

Pensia pe care o va primi un român cu 35 de ani de muncă vechime

Calculând pe baza unui salariu minim de 3.000 lei, un român ar primi o pensie de aproximativ 1.260 lei, după 35 de ani de muncă, fără a fi suficientă pentru a-și permite multe lucruri și pentru avea un trăi decent.

Însă, dacă pensionarul ar fi avut un salariu de 5.000 de lei și 35 de ani de muncă, calculul se schimbă.

Cifrele arată astfel: 0,73648 (Punctajul anual) x 35 (Numărul de ani de vechime) + 0,5 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 25 de ani) +0,75 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 30 de ani).

Vor rezulta un număr de 32,0268 puncte de pensie, care înmulțite cu 81 de lei (VPR) va da o pensie de 2.594 lei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel