Din cuprinsul articolului
Noua lege a pensiilor din România aduce schimbări semnificative în sistemul de pensii, dar obținerea unei pensii după doar 5 ani de muncă nu este realistă pentru majoritatea angajaților, în condițiile standard. Totuși, există anumite situații speciale care pot permite pensionarea anticipată sau acordarea unor beneficii speciale.
La data de 1 ianuarie a acestui an, valoarea pensiilor s-a majorat. Acestea au fost indexate cu 13,8%. De aceasta au beneficiat cei care au muncit pentru o perioadă de un an, cinci ani sau chiar deloc. Cu toate că suma nu este mai mare de 200 de lei, este un plus semnificativ pentru cei ale căror venituri nu sunt unele substanțiale.
Pensia de care beneficiază un român care nu a muncit decât pentru cinci ani este de 1.285 de lei. Aceasta este valoarea la care s-a ajuns după majorarea din luna ianuarie a acestui an. Creșterea a fost de 180 de lei, potrivit InfoFinanciarul.
Autoritățile vor, prin noua lege a pensiilor, să încurajeze munca și să le ofere beneficii celor care au contribuit un număr mai mare de ani. După recaulcare, suma primită se stabilește pe baza punctelor de stabilitate. Important de știut e că un punct valorează 81 de lei.
După 35 de ani în câmpul muncii, un senior poate să primească 500 de lei în plus la pensie, respectiv 900 de lei doar pe baza punctelor de stabilitate.
Care e formula de calcul:
VPR x Numărul total de puncte
Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.
Punctele de stabilitate:
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…