Sari la conținut

Ce pensie va avea un român care a lucrat doar 5 ani, după recalcularea de la 1 Septembrie

pensie anticipata
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
cum poti iesi la pensie mai devreme cu 5 ani

Noua lege a pensiilor din România aduce schimbări semnificative în sistemul de pensii, dar obținerea unei pensii după doar 5 ani de muncă nu este realistă pentru majoritatea angajaților, în condițiile standard. Totuși, există anumite situații speciale care pot permite pensionarea anticipată sau acordarea unor beneficii speciale.

Principalele prevederi ale noii legi a pensiilor

  1. Vârsta standard de pensionare: Vârsta standard de pensionare rămâne în jurul a 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, cu variații bazate pe anul nașterii și alte circumstanțe.
  2. Stagiul minim de cotizare: Stagiul minim de cotizare pentru a obține pensia pentru limită de vârstă este de 15 ani. Acest lucru înseamnă că o persoană trebuie să contribuie la sistemul de pensii pentru cel puțin 15 ani pentru a beneficia de pensie la vârsta standard de pensionare.
  3. Pensia anticipată: Persoanele care au realizat un stagiu complet de cotizare (în jur de 35 de ani) pot solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, însă acest lucru nu este aplicabil pentru cineva care a muncit doar 5 ani.
  4. Pensia de invaliditate: Dacă o persoană devine incapabilă de muncă din motive de sănătate, poate fi eligibilă pentru pensia de invaliditate, însă aceasta depinde de evaluarea medicală și de contribuțiile anterioare la sistemul de pensii.
  5. Contribuții speciale și categorii privilegiate: Anumite categorii de lucrători, cum ar fi cei care lucrează în condiții speciale sau deosebite de muncă (de exemplu, minerii), pot beneficia de reduceri ale vârstei de pensionare și de stagiul de cotizare. Totuși, chiar și în aceste cazuri, 5 ani de muncă nu sunt suficienți pentru a obține o pensie completă.

Majorarea pensiilor

La data de 1 ianuarie a acestui an, valoarea pensiilor s-a majorat. Acestea au fost indexate cu 13,8%. De aceasta au beneficiat cei care au muncit pentru o perioadă de un an, cinci ani sau chiar deloc. Cu toate că suma nu este mai mare de 200 de lei, este un plus semnificativ pentru cei ale căror venituri nu sunt unele substanțiale.

Pensia de care beneficiază un român care nu a muncit decât pentru cinci ani este de 1.285 de lei. Aceasta este valoarea la care s-a ajuns după majorarea din luna ianuarie a acestui an. Creșterea a fost de 180 de lei, potrivit InfoFinanciarul.

pensie
Sursă foto: Ziarul de Iași

Formula de calcul pentru pensie

Autoritățile vor, prin noua lege a pensiilor, să încurajeze munca și să le ofere beneficii celor care au contribuit un număr mai mare de ani. După recaulcare, suma primită se stabilește pe baza punctelor de stabilitate. Important de știut e că un punct valorează 81 de lei.

După 35 de ani în câmpul muncii, un senior poate să primească 500 de lei în plus la pensie, respectiv 900 de lei doar pe baza punctelor de stabilitate.

Care e formula de calcul:

VPR x Numărul total de puncte

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

  • Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
  • Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii.

Punctele de stabilitate:

  • 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă
  • 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35
  • 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 – 40 ş.a.m.d.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel