Sari la conținut

Ce pățești dacă mănânci picant în fiecare zi. Medic: „Capsaicina face corpul să creadă că….”

Ardeiul iute la borcan
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Ardeiul iute pentru iarna

Ce pățești dacă mănânci picant în fiecare zi.  Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci alimente picante?

Potrivit medicilor, poate provoca o varietate de reacții fiziologice, inclusiv o senzație de furnicături pe limbă și buze, precum și transpirație, spune David Julius, fiziolog la Universitatea din California, San Francisco, pentru The New York Times.

„Cu toții ne bucurăm de experiențe gastronomice. Mâncărurile picante fac viața mai interesantă”, adaugă el.

Cu toate acestea, nu toate reacțiile sunt binevenite, nici măcar pentru cei cărora le place mâncarea picantă.

Adevărul despre măncăruri picante

alimente picante
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Iubitorii de mâncare picantă ar trebui să știe că reacția este imediată: atunci când mâncăm ceva picant, transpiram.

Asta pentru că unele dintre cele mai picante alimente conțin substanțe care se conectează la neuronii senzoriali de-a lungul tractului gastrointestinal, inclusiv gura, care sunt activate de căldură.

Ardeii iute, care sunt prezenți în multe feluri de mâncare picante, conțin capsaicină, care se leagă de acești receptori atunci când este consumată și apoi trimite un mesaj de durere creierului, după cum a descoperit dr. Julius în lucrarea sa, câștigătoare a Premiului Nobel, pe această temă.

Nervii trimit creierului semnale similare ca și când ați intra în contact cu ”focul real”, motiv pentru care puteți începe să transpirați sau să vă înroșiți. Acesta este mecanismul de răcire al organismului.

„Capsaicina face corpul să creadă că temperatura a crescut, iar creierul știe că trebuie să scadă temperatura”, explică dr. Julius.

Cu toate acestea, alimentele picante pot provoca disconfort gastro-intestinal

Consumul moderat de alimente picante este, în general, recomandat persoanelor fără probleme de stomac. Cu toate acestea, poate provoca inflamații în zonele care ajută digestia și poate duce uneori la arsuri la stomac, dureri de stomac sau diaree.

Persoanele cu gastrită, care apare atunci când mucoasa stomacului este inflamată, pot fi deosebit de sensibile la durere.

Potrivit studiilor, consumul acestor alimente poate fi asociat cu anumite beneficii pentru sănătate. De exemplu, un studiu a constatat că administrarea zilnică a unui supliment de capsaicină a stimulat metabolismul, participanții arzând echivalentul a 200 de calorii suplimentare pe zi pe o perioadă de 14 săptămâni.

Mai mult, consumul de chili a fost legat de o reducere a acumulării de calciu în pereții arterelor coronare, care furnizează sânge inimii, potrivit cercetătorilor.

Cu toate acestea, nu este clar dacă consumul regulat de alimente picante poate reduce riscul pe termen lung de obezitate sau atac de cord.

Când vine vorba de cancer, dovezile sunt amestecate. Unele studii au arătat că consumul zilnic de chili este asociat cu un risc crescut de cancer esofagian, dar nu cu cancer de stomac sau de colon.

Și în timp ce mai multe experimente efectuate pe celule în laborator au descoperit că piperina și capsaicina  – substanța chimică găsită în boabele de piper – pot ajuta la inhibarea sau distrugerea celulelor canceroase de sân, oamenii de știință nu știu încă dacă aceste descoperiri ar putea duce într-o zi la un posibil remediu.

Un studiu publicat în 2015 pe aproape jumătate de milion de oameni din China a constatat că cei care au mâncat alimente picante de șase până la șapte ori pe săptămână timp de câțiva ani au avut un risc de deces redus cu 14% în comparație cu cei care au mâncat alimente picante mai puțin de o dată pe săptămână.

Cercetătorii au considerat că aceste rezultate ar fi posibil legate de efectele antioxidante și antiinflamatorii ale alimentelor condimentate, care pot fi protectoare pentru multe afecțiuni, cum ar fi diabetul și anumite tipuri de boli cardiovasculare.

Rareori, pot apărea reacții extreme

În cazuri rare, ardeii foarte iute au provocat reacții fiziologice extreme, cum ar fi dureri de cap severe sau vărsături atât de severe încât într-un caz anume au dus la izbucnirea esofagului unui bărbat.

Daca mananci o bucatica de mancare care are mai multe condimente decat poti suporta, cel mai bine este sa treci la ceva mai bogat in grasimi, precum un pahar de lapte sau o lingura de smantana, ne sfatuieste dr. Julius.

Capsaicina este o substanță solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că nu se va dizolva în apă, indiferent de cât de mult ai bea, dar mâncarea a ceva cu grăsimi te va ajuta.

De asemenea, este important să vă respectați limitele și să nu supraestimați căldura pe care corpul dumneavoastră o poate suporta, adaugă dr. Julius.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel