Categories: Ştiri sănătate

Ce pățești dacă mănânci cartofi prăjiți gătiți așa. Riscurile sunt uriașe!

Ce pățești dacă mănânci cartofi prăjiți gătiți așa. Cartofii pot deveni toxici dacă faci această greșeală. Câte minute se prăjesc, de fapt, cartofii ca să nu devină periculoși pentru organism? Dezbatem acest subiect.

Cartoții prăjiți reprezintă garnitura perfectă pentru diverse feluri principale, și nu numai, însă nu e bine să-i consumi foarte des. Potrivit medicilor,  dublează riscul de deces prematur în comparație cu cei care îi evită.

Sunt cartofii prăjiți toxici pentru organism?

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Timpul de gătire pentru cartofi prăjiți

Prof. Dr. Dan Vodnar a discutat despre acest subiect, subliniind că studiile au arătat că persoanele care consumă cartofi prăjiți de două sau mai multe ori pe săptămână își dublează riscul de deces prematur în comparație cu cei care îi evită.

Așadar, câte minute ar trebui să prăjim cartofii? Nu mai mult de 7 minute. Este, de asemenea, esențial să ținem cont de grosimea feliilor pentru a preveni formarea substanțelor toxice. Deși legătura dintre consumul de alimente prăjite, obezitate și bolile de inimă este bine cunoscută, un studiu publicat la începutul verii 2017 a fost primul care a subliniat o posibilă legătură între consumul de cartofi prăjiți și riscul de deces prematur.

Astfel, cercetarea a arătat că persoanele care consumă cartofi prăjiți de mai mult de două ori pe săptămână prezintă un risc semnificativ mai ridicat de a suferi de moarte prematură comparativ cu cei care consumă aceste alimente doar ocazional. Aceste descoperiri subliniază importanța moderării consumului de cartofi prăjiți și atenția la metodele de preparare, pentru a menține o dietă sănătoasă și echilibrată.

O opțiune mai sănătoasă, conform specialistului, ar fi gătitul la aburi. Această metodă permite cartofului să-și păstreze nutrienții și să rămână delicios. De asemenea, friteuzele cu aer cald reprezintă o alegere excelentă.

“Cartofii prăjiți, întotdeauna, dacă îi scufundăm, există și un studiu care spune că dacă tăiem cartofii prăjiți la 11 mm ar trebui prăjiți într-un ulei încins nu mai mult de 7 minute.

Gătitul la abur, sunt cel mai mare fan al acestui gătit pentru că nutrienții acolo sunt de cea mai bună calitate și de asemenea, și la air fryer. Toate aceste tehnici de gătit cu căldură uscată. Nu usucă alimentul, dar e o metodă sănătoasă.”, a spus Prof. Dr. Dan Vodnar în cadrul podcastului lui Damian Drăghici, citează Capital.

Recent Posts

Trei super-alimente care UCID cancerul, reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare și diabet

Trei super-alimente care UCID cancerul! S-a demonstrat că extractele din aceste produse reduc inflamația și distrug…

25 de minute ago

Doctor: Tot ce trebuie să știți despre deficiența de vitamina D

Vitamina D este o vitamină esențială pe care organismul o folosește pentru dezvoltarea și întreținerea…

55 de minute ago

Ora de iarnă 2024. Medic român: Nu neglijați asta, poate fi sever

Ora de iarnă 2024. Sâmbătă spre duminică, 26 spre 27 octombrie 2024, România trece la…

o oră ago

La 19 ani a primit un diagnostic crunt. Este cel mai tânăr om din lume care suferă de această afecțiune

La 19 ani a primit un diagnostic crunt. Este cel mai tânăr om din lume…

2 ore ago

Descoperirea care ar putea revoluționa lumea medicală. Este vorba despre una dintre cele mai cumplite boli

Descoperirea care ar putea revoluționa lumea medicală. Este vorba despre una dintre cele mai cumplite…

2 ore ago

Horoscop: Zodii care vor fi protejate de Fecioara Maria în luna noiembrie

Horoscop. Zodii norocoase în prima lună de iarnă, noiembrie. Două zodii vor fi protejați de…

3 ore ago

Citeste si: