Ce pățești când NU mănânci sănătos. Medicii trag concluzia

Deficiențele nutriționale pot afecta structura și creșterea firului de păr. Așadar, ceea ce mâncăm se reflectă direct asupra calității pielii și a părului. Specialiștii spun că o dietă sănătoasă și echilibrată contribuie mai mult decât am bănui la prevenirea căderii părului.

Alimente pentru a preveni căderea părului: Trebuie să le incluzi în dieta ta

Fierul, beta-carotenul, proteinele, magneziul și potasiul sunt substanțe nutritive importante pentru un păr puternic, sănătos și strălucitor. Aflați care sunt sursele alimentare ale acestor nutrienți și de ce consumul unei diete echilibrate poate ajuta la prevenirea căderii părului.

Ce se întâmplă când NU mănânci sănătos. Specialiștii spun adevărul

Textura și calitatea firului de păr se poate îmbunătăți. Avem nevoie de o dietă echilibrată și hrănitoare, care să cuprindă toți macro și micronutrienții.

În 2020, autorii unui studiu au ajuns la concluzia că o dietă bogată în grăsimi ar putea contribui la un ciclu anormal, prin introducerea moleculelor inflamatorii în organism.

Aceste molecule provoacă stres oxidativ și blochează regenerarea foliculilor de păr, rezultând foliculi mai mici și căderea mai rapidă a părului. Prin urmare, o dietă sănătoasă și echilibrată contribuie mai mult decât am bănui la prevenirea căderii părului, potrivit ND TV.

Un articol publicat de specialiști în Dermatology Practical & Conceptual Journal arată că deficiențele nutriționale pot afecta structura și creșterea firului de păr. De aceea, este important să începeți prin a reduce consumul de produse de patiserie, mezeluri, brânzeturi, prăjeli și alte alimente bogate în grăsimi saturate.

Alimente pe care le puteți consuma pentru a preveni căderea părului:

  • Cartofii dulci. Sunt considerați, pe bună dreptate, o legumă subestimată. Cartofii dulci sunt o sursă bogată de fier, cupru, potasiu, magneziu și beta-caroten. Beta-carotenul ajută la creșterea celulelor, previne rărirea părului și poate reduce aspectul tern al podoabei capilare. Conținutul de potasiu și magneziu din cartofii dulci ajută pacienții cu hipertensiune arterială. Puteți să îi fierbeți sau să îi preparați la cuptor.

Asigurați-vă că mâncați cât mai mult spanac, salată verde, broccoli, varză și kale

  • Legume cu frunze verzi. Legumele cu frunze verzi sunt o sursă bogată de fier, potasiu, vitamina C, vitamina K și calciu. Fierul este un micronutrient important pentru ca celulele părului să rămână active și să funcționeze corect. De obicei, persoanele care au carențe de fier se confruntă cu căderea părului. Asigurați-vă că mâncați cât mai mult spanac, salată verde, broccoli, varză și kale pentru a preveni căderea părului și a promova creșterea părului. Se pot adăuga în salate sau chiar le puteți face suc.
  • Portocalele. Conținutul de vitamina C din portocale poate stimula creșterea părului și astfel ar putea reduce căderea părului. Portocalele sunt, de asemenea, o sursă bogată de magneziu, fibre, beta-caroten, flavonoide și antioxidanți. Dacă aveți mătreață, includerea portocalelor în dietă poate fi de mare ajutor.
  • Lintea. Nicio dietă echilibrată nu este completă fără linte, care este o sursă excelentă de proteine, fibre, fosfor și acid folic. Toți acești nutrienți au funcția de a furniza oxigen scalpului și de a stimula creșterea părului. Proteinele din linte sunt importante pentru creșterea părului.
  • Migdale. Migdalele conțin magneziu, care ajută la prevenirea căderii părului. Consumul zilnic poate avea un efect hrănitor asupra scalpului și de asemenea poate preveni ruperea părului.
  • Morcovii Bogați în beta-caroten, morcovii pot ajuta la prevenirea căderii parului. Conțin din plin vitamina A, care poate ajuta la îmbunătățirea sănătății scalpului și la întărirea foliculilor de păr. În plus, morcovii sunt bogați în fibre, vitaminele C, K și B, fosfor și potasiu. Toți acești nutrienți contribuie la un păr puternic și sănătos.
  • Semințele de in. Semințele de in sunt o sursă bogată de acizi grași omega-3, care pot preveni uscarea pielii. În acest fel, consumul semințelor de in poate preveni ruperea părului. Puteți consuma semințe de in crude sau le puteți presăra în salate.

Căderea părului

În afară de consumul acestor alimente pentru căderea părului, puteți urma și aceste sfaturi pentru un păr sănătos:

  • Nu pieptănați părul umed
  • Evitați șamponarea prea frecventă
  • Evitați să frecați părul ud cu o cârpă sau un prosop. Simpla tamponare a acestora și lăsarea lor să se usuce în mod natural poate fi de ajutor.
  • Evitați să folosiți aparate de îndreptat părul și uscătoare de păr, cu excepția cazului în care este necesar
  • Manipulați-vă părul cu grijă

Afectiuni care conduc la pierderea parului
1. Afectiuni ale tiroidei

Fie ca este vorba despre hipoactivitatea glandei tiroide – afectiune numita hipotiroidism – sau despre tiroida hiperactiva, afectiune numita hipertiroidism, consecintele sunt aceleasi – caderea parului din cauza dezechilibrului hormonal.

Hormonii contribuie la reglementarea functiilor din organism, inclusiv cresterea parului. Administrarea tratamentului corespunzator in cazul afectiunilor tiroidiene mentionate mai sus contribuie la controlarea caderii parului.

2. Dereglari hormonale

Schimbarile si dereglarile hormonale cauzeaza caderea temporara a parului; acestea pot fi cauzate de sarcina, nastere, intreruperea de sarcina (avort), administrarea de anticonceptionale, menopauza si afectiunile tiroidei.

Organismul are nevoie de cel putin trei luni pentru a se obisnui cu noile reglementari hormonale, timp in care dezechilibrul hormonal provoaca caderea parului, variatii ale masei corporale, stres, oboseala, acnee etc.

3. Diferite tipuri de alopecie

Alopecia este termenul medical care defineste caderea parului. Exista doua tipuri de alopecie:
– alopecia areata;
– alopecia androgenica (calvitia).

Alopecia poate cauza atat caderea parului de la nivelul scalpului, cat si de pe celelalte regiuni ale corpului. Aceasta poate conduce la subtierea firului de par, calvitie totala sau partiala, permanenta sau temporara.

4. Traumatisme fizice – un soc pentru foliculi

In momentul in care organismul este supus unui traumatism fizic, ciclul natural de crestere al parului poate fi intrerupt, conducand la pierderea parului.

Orice soc al organismului – accidente rutiere, interventii chirurgicale, arsuri, orice tip de afectiune – este un soc si pentru foliculii pilosi, rezultand caderea parului de pe 75% din suprafata scalpului in doar cateva luni.

5. Stresul emotional

Stresul fizic sau mental perturba ciclul normal de crestere al parului; aceasta situatie apare dupa 2-3 luni de la manifestarea evenimentului neplacut, cand foliculii parului intra in faza de telogen prematur, conducand la stoparea cresterii parului. Controlarea factorilor de stres restabileste cresterea normala a parului.

6. Tricotilomania

Tricotilomania este o afectiune psihica caracterizata prin dorinta obsesiva a pacientilor de a smulge parul de la nivelul capului, sprancenelor sau alte zone ale corpului. Smulgerea parului poate conduce la aparitia unor pete neuniforme pe suprafata afectata. Cauzele acestei afectiuni nu sunt cunoscute.

7. Carenta de fier

O cantitate mica de fier in organism conduce la caderea parului. Aceasta problema apare mai ales in randul femeilor.

8. Infectii

Infectiile care provoaca febra (Herpes simplex), infectiile fungice ale pielii (impetigo), infectiile bacteriere (sifilis) sunt responsabile de alopecie sau subtierea firului de par. Tratarea infectiei conduce la reluarea ciclului normal de crestere al parului si previne caderea parului pe viitor.

9. Afectiuni autoimune

Alopecia areata este asociata adeseori cu existenta unei afectiuni autoimune, din aceasta cauza se considera ca diferite forme de pierdere a parului sunt cauzate de una dintre afectiunile autoimune. Diabetul zaharat si lupusul eritematos sunt doua afectiuni autoimune care cauzeaza si caderea parului.

10. Boli de piele

O serie de afectiuni cutanate inflamatorii, cum ar fi eczemele, dermatita seboreica sau psoriazisul pot cauza caderea parului, potrivit Sfatulmedicului.

 

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

6 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

7 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

7 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

8 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

8 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

8 ore ago

Citeste si: