După vârsta de 35 de ani, fumătoarele ar trebui să se gândească la o altă metodă contraceptivă în afara pilulelor. Fumatul în combinaţie cu pastilele contraceptive cresc riscul de boli cardiovasculare.
Numărul femeilor sub 50 de ani, care suferă infarct, a crescut de la 3,7% în 1995 la 11,6% în 2011. Creşterea a fost adusă în discuţie în cadrul Congresului Societăţii Europene de Cardiologie. În principal, acest efect se datorează amestecului de ţigări şi pastile contraceptive, arată cardiologii.
După vârsta de 30 de ani, femeile prezintă un risc crescut de accident vascular cerebral. „Sunt cunoscute contraindicaţiile la femeile de peste 35 de ani, cum ar fi fumatul, şi de aceea nu prescriem pastile estroprogestative în acest caz”, susţine medicul Adeline Quach de la asociaţia de planning familial Profa.
Nici inelul vaginal sau plasturele contraceptiv nu sunt recomandate
Fumătoarele pot opta pentru mijloacele de contracepţie progestative sau utiliza prezervative. Inelul vaginal sau plasturele contraceptiv nu sunt recomandate pentru că şi ele răspândesc estrogeni, mai spune doctoriţa. Legarea trompelor şi vasectomia sunt proceduri definitive, iar calendarul zilelor de fertilitate nu este întotdeauna eficient.