Din cuprinsul articolului
Ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion? Recomandările medicului nutriționist.
Românii sunt iubitori de tradiții, iubesc sărbătorile și știu să se bucure, în familie sau alături de prieteni, de momentele frumoase ale vieții. Acum, când mai sunt câteva ore până la trecrea în noul an, majoritatea gospodinelor se pregătesc pentru cea mai importantă masa a anului, masa de Revelion, să arate așa cum se cuvine.
Se spune că dacă vei pune pe masa de Revelion anumite alimente, vei avea parte de un an nou mai bun și vei atrage norocul ca un magnet. Află în continuare care sunt bucatele care nu ar trebui să lipsească de pe masa de Revelion potrivit tradiției.
Ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion?
„Ce mancam in noaptea dintre ani?
- Daca ar fi sa respectam traditiile obligatoriu masa trebuie sa fie imbelsugata si sa nu lipseasca porcul. De la romani incoace in tot bazinul marii Mediterane si in Europa de sud-est porcul era ofranda adusa lui Saturn, un simbol al norocului si fertilitatii.
- Mai nou pe masa de Anul nou vine pestele si strugurii.
- Peste ca sa treci peste griji, necazuri si probleme precum pestele prin apa, cu usurinta.
- Iar struguri ca sa ai un an plin de bani, precum boabele dintr-un ciorchine.
- Se spune ca e bine sa eviti animalele care scurma in pamant, asa ca n-ar fi rau sa inlocuiti puiul cu carnea de curcan.
- Cat despre bautura sa va fie paharul plin si masa inconjurata de prieteni.
Si musai sa fie si ceva cu bule, oricui ii face bine un strop de efervescenta. Incepeti cu bucurie noul an si asa sa o tineti macar pana la Revelionul urmator!”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Sarmalele, un fel de “farfurie ideală”
Nutriționistul Mihaela Bilic este de părere că sarmalele sunt printre cele mai echilibrate feluri de mâncare, din punct de vedere nutrițional. Consumate în cantități mari, sarmalele pot fi o bombă calorică, inclusiv pentru omul sănătos, în funcţie de cantitatea de grăsime din carnea tocată.
Consumate, însă, într-un mod echilibrat, acest fel de mâncare poate reprezenta „farfuria ideală”, de Revelion.
„Sarmalele, cel mai bun exemplu de simbioză între floră și faună.
Am găsit această definiție pe rețelele de socializare și recunosc că mi-a plăcut la nebunie. Sarmalele chiar sunt un fel de mâncare echilibrat, ele combină carnea cu cerealele și legumele, așa cum este recomandat nutrițional. Sarmalele pot reprezenta un fel de “farfurie ideală” în următoarele condiții:
- porția să fie de 3-5 bucăți, nu o oală întreagă
- carnea tocată să fie din pulpă de porc, care are puțină grăsime
- să nu fie adăugat la gătit ulei- de niciun fel!!
- să fie fierte în zeamă de varză/ borș/ suc de roșii
- smântâna să fie folosită ca decor
- să fie însoțite de ardei iute din belșug, ajută la stimularea metabolismului
În cazul în care țineți la siluetă, renunțați la mămăligă și consumați sarmalele ca fel unic la o masă. Ăsta e adevărul, Sărbătorile de iarnă nu sunt complete fără gust și fără miros… de sarmale. Ca să nu mai zicem că au și efect probiotic”, este mesajul Mihaelei Bilic, pe pagina sa de Instagram.
Recomandările medicului nutriționist
- Câte 3-4 sarmale şi nu 8 sarmale oricât ar fi de dietetice.
- Nu staţi lipiţi de masă 3-4 ore pentru a savura 6-7 feluri de mâncare, pentru că, evident, nu mâncarea e de vină, ci faptul că am mâncat prea mult şi că nu ne-am mişcat aproape deloc.
- Vă recomand eşalonarea preparatelor. La micul dejun: antreurile. La prânz, unul-două feluri de mâncare: ciorbă şi sarmale. La cină: eventual, o felie de cozonac. Este o propunere de eşalonare a preparatelor tradiţionale pe tot parcursul zilei, la principalele mese, în aşa fel încât să mâncăm din toate, fără a ne supra încărca stomacul.
„Să nu uităm că, între Crăciun şi Anul Nou, preocuparea noastre este mâncarea. Mâncăm mai mult decât este nevoie. Consecinţele? O indigestie care să ne oprească din a mai mânca, dacă nu am ştiut să ne oprimla timp. Şi, sigur, la cântar, după Sărbători, vom avea neplăcuta surpriză că am luat în greutate 3-4 kilograme”, a mai spus Mihaela Bilic.