Din cuprinsul articolului
Una dintre cele mai frecvente boli depistate în rândul persoanelor în vârstă este boala Alzheimer, o afecțiune cerebrală progresivă și ireversibilă care distruge încet memoria și capacitatea de gândire.
Conform datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență și reprezintă 60-70% din diagnostice.
Deși nu există un leac pentru această afecțiune, există o serie de terapii care contribuie la îmbunătățirea stării de bine atât a bolnavilor, cât și a mediului înconjurător.
Acest din urmă aspect este esențial în îngrijirea pacienților, astfel că aceștia sunt sfătuiți să urmeze o serie de recomandări cu privire la cum să procedeze în relația lor și ce să evite să spună sau să facă.
Care sunt principalele semne ale bolii?
Există multe semne care pot indica faptul că o persoană suferă de boala Alzheimer. Dintre semnele principale ale bolii, se remarcă următoarele:
- Schimbări de personalitate: cum ar fi pierderea interesului, neîncredere crescută în alte persoane, iluzii, agresivitate crescută sau izolare socială.
- Probleme de memorie: se referă la întrebările repetate pe care persoana le poate pune, chiar dacă ați mai răspuns la ele. Uitarea numelor membrilor familiei și a mediului apropiat sunt câteva exemple.
- Înrăutățirea capacității de a lua decizii.
- Dificultate de concentrare: aceasta poate include și probleme de gândire la concepte abstracte.
- Probleme în îndeplinirea mai multor sarcini în același timp.
- Complexitatea de a urma o rutină zilnică: aceasta se referă la orice rutină care implică o ordine a activităților sau a pașilor, fie că este vorba de spălarea pe dinți după masă sau de prepararea unei rețete.
Care este primul lucru pe care îl uită o persoană cu Alzheimer?
Unul dintre primele semne ale bolii Alzheimer se referă la pierderea memoriei în legătură cu evenimente recente, adică orice implică un context spațio-temporal actual. Un exemplu de astfel de situație ar putea fi o conversație pe care ați avut-o dimineața sau dacă v-ați luat pauza de masă.
Pe măsură ce imaginea devine mai complexă, datele stocate mai vechi sunt și mai compromise, cum ar fi să nu-și amintească în ce casă au locuit sau ce școală au urmat.