Din cuprinsul articolului
Schimbările bruște de temperatură pot provoca dureri în gât chiar și vara. Din cauza temperaturilor ridicate, folosim aerul condiționat nu doar acasă, ci și când intrăm într-un supermarket, în mașină etc.
Dr. Ana Maria Apostol, medic ORL, a declarat la Antena 1 că durerea în gât de la băuturile reci este ”o cruntă realitate”.
În plus, alți factori precum un mediu uscat și umiditatea scăzută ne slăbesc sistemul imunitar, provocând disconfort la nivelul gâtului care, pe termen scurt, provoacă modificări ale vocii, laringite sau faringite.
”Din păcate, vara este foarte cald în jurul nostru și simțim nevoia să oferim rece corpului nostru. Doar că lui nu-i place recele”, a spus medicul, adăugând că diferența dintre temperatura corpului, de 36 de grade, și cea a apei din frigider, este una foarte mare. ”În momentul în care noi oferim ceva rece mucoasei faringiene, va simți nevoia să încălzească acel lichid, și se va produce astfel o inflamație.
Vasele de sânge se vor dilata și prin sângele care va veni nivelul mucoasei faringiene vor veni mediatori care determină inflamația acolo și consecutiv durere și vor determina un mecanism că mai vrei apă, căci nu te-ai săturat.
Din contră, dacă încerci să bei apă cât mai aproape de temperatura corpului, nu fierbinte, vei vedea că te saturi mult mai repede.
Dacă iei o gură micuță de apă rece nu îți strică atât de tare, nu apare durerea de gât, că imediat se încălzește faringele și ești ok, dar dacă bei un pahar mare de ceva, mai ales băuturile alcoolice, ca de exemplu berea rece, în momentul în care bagi un lichid, mai mult și mai repede, atunci se produce o congestie la nivelul mucoasei faringiene și ea nu mai poate să compenseze acest rece pe care il oferi și imediat se creează inflamație și roșu în gât”, a explicat medicul.
Poitrivit medicului, greșeala oamenilor în cazul durerilor de gât este că merg la farmacie pentru un anumit produs. ”Primul lucru pe care îl faci când te doare gâtul? Te duci la farmacie și își iei dropsuri de supt, cu scopul să anihilezi ce s-a întâmplat acolo. Este greșit, căci s-a produs o inflamație în interiorul mucoasei faringiene”, a spus medicul.
”Acele dropsuri rămân pe limbă și se absorb și de multe ori doar te ustură limba și faci leziune și ciupercă. Problema noastră este în spatele limbii, în spatele faringelui, pe peretele posterior al faringelui și pe amigdale. Deci noi, dacă ne doare gâtul, cel mai important lucru pe care trebuie să îl facem este să luăm un antiinflamator oral care va veni sistemic în corp și se va duce prin interior, prin vasele de sânge, și va scădea rapid inflamația. Nu apelăm la această metodă”, a mai spus medicul.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…