Sari la conținut

Ce nu trebuie să facă bărbații care vor să se lase de fumat

Bărbaţii care încearcă să se lase de fumat ar trebui să evite să privească imagini cu femei frumoase, a arătat un studiu realizat în Taiwan.

Cum explică autorii studiului fenomenul?

Cercetătorii cred că vederea unei femei frumoase îi face pe bărbaţi să intre, involuntar, într-o stare de spirit axată pe ideea de sex şi reproducere, stare în care prezentul pare mult mai important decât viitorul îndepărtat.

Ca urmare, voinţa lor de a se lăsa de fumat slăbeşte, de vreme ce renunţarea la fumat este asociată doar cu beneficii (legate de sănătate) situate undeva în viitor.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Medicală Kaohsiung din Taiwan, subiecţii fiind 76 de bărbaţi care afirmau că doresc să se lase de fumat.

Jumătate dintre bărbaţi au vizionat fotografii ale unor femei considerate foarte atrăgătoare, iar ceilalţi – fotografii ale unor femei cu înfăţişare banală.

Bărbaţii au fost supuşi, de asemenea, unui test de concentrare, ale cărui rezultate au sugerat că aceia care văzuseră pozele cu femei atrăgătoare au fost distraşi de gânduri legate de dragoste şi sex.

În etapa finală a studiului, bărbaţii au fost introduşi într-o încăpere unde li s-a spus că pot fuma, dacă doresc, în timp ce completează un chestionar.

În cazul celor care văzuseră pozele cu femei frumoase, nu numai că probabilitatea de a fuma a fost mai mare, dar aceştia au şi fumat de două ori mai multe ţigări decât ceilalţi, arată cercetătorii, în studiul publicat în jurnalul Evolution & Human Behavior.

Starea de spirit orientată spre ideea de „împerechere”, stare indusă de imaginile reprezentând femei frumoase, poate reduce capacitatea bărbaţilor de a-şi controla impulsul de a fuma, spun autorii.

Ei consideră ca bărbaţilor care încearcă să se lase de fumat le-ar putea fi de ajutor să se gândească la acest lucru, să se întrebe dacă nu cumva femeile pe care le întâlnesc în viaţa de zi cu zi îi împiedică să reuşească în încercarea lor de abandona tutunul.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel