“Celulele stem recoltate la naştere provin din embrioni”, “recoltarea de celule stem presupune diferite riscuri” sau “Biserica este împotriva recoltării de astfel de celule” sunt doar trei din cele mai des răspândite informaţii greşite privind celulele stem recoltate la naştere. Lista informațiilor greșite este mai lungă, iar cea mai mare problemă legată de existenţa acestora este faptul că părinţii români nu iau o decizie corect informată atunci când, aleg să recolteze sau nu celule stem, la naşterea copilului lor.
“Aceste idei greșite privind recoltarea (și stocarea) de celule stem din cordonul ombilical provin, cu siguranţă, dintr-o informare insuficientă. Pentru a oferi o imagine corectă, Stem SURE a decis să explice şi să contracareze cele mai des întâlnite informații greșite privind recoltarea de celule stem la naştere, din sânge ombilical. Este important ca, atât părinţii, cât şi restul persoanelor, să cunoască exact cum se face recoltarea, ce presupune ea, ce boli se pot trata prin transplant sau ce păreri eronate sunt răspândite de cei care nu cunosc îndeajuns de bine domeniul”, a afirmat dr. Bogdan Ivănescu, preşedinte Stem SURE.
1. Celule stem recoltate la naştere provin din embrioni
Contrar ideii implementate în mintea multor persoane, recoltarea la naştere a celulelor stem nu se face din embrioni, ci din sânge din vasele cordonului ombilical. Mai exact, se prelevează sângele ombilical din care se va extrage concentratul de celule stem. Acest sânge este aruncat după naştere, împreună cu cordonul ombilical și placentă.
2. Nu s-a realizat niciun transplant de celule stem
În întreaga lume au fost efectuate până astăzi peste 30.000 de transplanturi cu celule stem recoltate la naștere din vasele sângelui cordonului ombilical. În România, până acum, nu s-a realizat niciun transplant de celule stem recoltate la naştere, însă există pacienţi români cărora li s-a efectuat procedura în străinătate.
De exemplu, în luna septembrie 2014, o banca de celule stem din România membră a Asociației Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) a participat la tratarea unei fetiţe de doi ani şi jumătate din Romania, diagnosticată cu tetrapareză spastică, boală cauzată de lipsa oxigenării creierului pentru un interval de timp, la naştere. Fetiței i-a fost transplantată o probă de celule stem mezenchimale recoltate la naștere, în România, iar în prezent este în proces de recuperare după transplant.
3. Recoltarea celulelor stem la naştere poate afecta copilul sau mama
Procedura colectării sângelui din vasele cordonul ombilical este una simplă şi durează foarte puţin timp. Aceasta se efectuează de către personalul medical, în deplină siguranţă pentru sănătatea mamei şi a copilului.
Sângele ombilical, împreună cu segmentul de cordon ombilical, sunt singurele țesuturi umane ce pot fi în mod legal recoltate și stocate la naștere, ca surse din care pot fi extrase celulele stem. Băncile prezente pe piața din România ofera părinților recoltarea acestor 2 produse.
4. Biserica se opune recoltării de celule stem
Biserica Creştin Ordodoxă şi cea Catolică se opune distrugerii embrionilor. Aşa cum am menţionat mai sus la punctul 1, celulele stem recoltate la naştere NU provin din embrioni, deci nu intră în conflict cu morala și ideologia celor două religii.
În plus, Papa emerit Benedict al XVI-lea a susţinut de multe ori cercetările în domeniul celulelor stem, atâta timp cât aceste celule sunt recoltate din surse “etice”, precum sângele din vasele cordonului ombilical.
5. Celule stem sunt un panaceu
Cercetările şi studiile realizate în domeniul celulelor stem oferă o perspectivă extraordinară pentru medicină şi deşi acest domeniu este încă la început, până acum, peste 70 de boli grave de sânge (leucemii, limfoame, etc.) sunt tratabile, ca procedura standard, cu ajutorul celulelor stem.
Pe lângă aceste tratamente, există și multe altele aflate deocamdată în faza de studiu clinic. Deşi studiile promit mult, trebuie să așteptăm ca rezultatele să fie confirmate.
Prin urmare, cu toate că numărul afecţiunilor tratabile a crescut extrem de mult în ultimii ani, celulele stem nu sunt un remediu universal care tratează orice boală, iar în cazul transplantului către alţi membri ai familiei nu trebuie trecut cu vederea faptul că nivelul de compatibilitate între fraţi, de exemplu, este de aproximativ 50%.
6. Recoltarea de celule stem din dinţii de lapte este mai sigură
Cu toate că există celule stem în dinții de lapte, trebuie subliniat faptul că în România această recoltare nu este legală. NU există nicio companie autorizată de către Agenţia Naţională a Transplantului să realizeze această procedură. Celulele stem se găsesc în fiecare dintre țesuturile noastre (piele, creier, muschi, os, etc.), însă în mod legal putem recolta și stoca în vederea obținerii de celule stem doar sângele ombilical și porțiunea de cordon.
Aşadar, cabinetele stomatologice care recoltează celule stem din dinţi fac acest lucru într-un mod ilegal, fără autorizaţie.
“Fiecare dintre noi a auzit, probabil, de cel puţin una dintre informațiile prezentate mai sus. Orice decizie luată de părinţi, fie că este vorba de recoltarea celulelor stem la naştere sau de respingerea acestei posibilităţi, trebuie să fie o decizie informată, corectă, care nu are la bază neadevăruri sau idei preconcepute”, a încheiat dr. Bogdan Ivănescu.
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.
Ne puteti de asemenea urmari si pe Telegram.