Sari la conținut

Ce nu știai despre pilulele anticoncepționale! Cum să alegi o metodă de contracepție eficientă și sigură

pastile de contracepție
Sursa foto: arhiva doctorulzilei
Pilula anticoncepțională, asociată cu depresia la femeile tinere

Poate cele mai cunoscute medicamente la nivel global, anticoncepționalele orale sunt numite simplu  „pilula”. Cele mai folosite mjjloace de contracepție, își păstrează încă o serie de aspecte bine ascunse la mai bine de 50 de ani de la apariție. Anticoncepționalele orale sunt prezentate de cele mai multe ori ca o metodă contraceptivă inofensivă, dar, din cauza numeroaselor efecte secundare, nu reușesc mereu să ne protejeze sănătatea sau femininitatea. Nu orice femeie poate utiliza contraceptive orale, deoarece, în prezența anumitor afecțiuni și factori de risc pot duce la efecte adverse severe

 

Cum acționează contraceptivele orale?

 

Contraceptivele orale combinate sunt preparate din estrogen si progesteron sintetic. Efectul contraceptiv este datorat inhibării ovulației. De asemenea, modifică învelișul intern al uterului, denumit si endometru, făcând implantarea puțin probabilă și îngroașă mucusul de la nivelul colului uterin, îngreunând, astfel, trecerea spermatozoizilor în cavitatea uterină și trompele uterine.

 

Ce riscuri presupune utilizarea de contraceptive orale?

 

Este important de știut numeroasele efecte secundare care au fost și sunt asociate cu terapia cu contraceptive orale: sângerare intermenstruala, amenoree post-medicație, modificări ale secreției cervicale, anumite infecții vaginale, de exemplu, candidoza, sensibilitate, durere, mărire, secreție la nivelul sânilor, greața, voma, eritem, urticarie, disconfort al corneei în cazul în care se folosesc lentile de contact, dureri de cap, migrene, modificări ale stării psihice, retenția lichidelor, , modificări ale greutății corporale. Utilizatoarele au menționat și alte efecte neplăcute: contactele sexuale dureroase, orgasmele diminuate în intensitate sau inexistente și scăderea libidoului.

Contraceptivele orale pot, însă, determina si efecte adverse severe, care pot periclita sănătatea femeii: colelitiaza, icter colestatic, tromboză, creșterea tensiunii arteriale, migrene, toleranță redusă la glucoză.

Conform ultimelor studii efectuate, se constată o rată semnificativ crescută a deceselor prin efectele secundare cardiovasculare și cerebrovasculare, mai ales infarct cardiac și hemoragii cerebrale, în cazul femeilor ce folosesc anticoncepționale față de cele ce nu folosesc anticoncepționale.

Dr. Adriana Constantin, medic primar medicină generală și planificare familială – contracepție, Centrul de planificare familială și contracepție, Maternitatea Panait Sârbu, precizează că:

„Riscul administrării contraceptivelor orale crește semnificativ o dată cu înaintarea în vârstă și la femeile fumătoare, în special după vârsta de 35 de ani, mai ales la pilulele ce conțin estrogen.

 Important de menționat sunt contraindicațiile absolute ale contraceptivelor orale,adică acele situații în care femeile nu ar trebui să utilizeze contraceptive orale sub nicio formă, deoarece riscurile pentru sănătate sunt foarte mari și anume: tromboze, accidente vasculare și infarct miocardic (în prezent sau în antecedente), boala coronariană ischemică (în prezent sau în antecedente), boli cardiace valvulare complicate, cancer hepatic, boli hepatice active, cancer de sân, diabet zaharat insulino-dependent cu complicații.

În anumite situații, ar fi de preferat să nu se utilizeze pilule contraceptive, deoarece riscurile pentru sănătate sunt mai mari decât beneficiile și anume: femeile ce prezintă migrene cu aură, vârsta peste 35 ani, marile fumătoare, cele care alăptează, femeile cu sângerări vaginale nediagnosticate, femeile obeze, cele cu hipertensiune arterială și cele cu diabet zaharat fără complicații, hipercolesterolemia, lupusul,afecțiunile biliare simptomatice, antecedente familiale de deces prin infarct miocardic sau accident vascular cerebral sub vârsta de 50 ani la o rudă de gradul întâi (părinți, frați/ surori), utilizarea unor medicamente care scad efectul pilulelor (anticonvulsivante, antiTBC).”

 

Știai ca nu ar trebui sa folosești contraceptive orale dacă….?

  • ai avut o tromboză venoasă profundă (cheag de sânge într-o venă), accident vascular cerebral sau atac de cord în antecedente?
  • ai probleme hepatice?
  • experimentezi anumite tipuri de migrena?
  • ai peste 35 de ani?
  • ești fumătoare?
  • ai avut cancer de sân?
  • ai sângerări neobișnuite la nivel vaginal?
  • alăptezi?
  • ai indicele de masă corporală ridicat?
  • ai hipertensiune arterială, diabet zaharat, colesterol ridicat, boli de inimă care afectează valvele inimii, boli de ficat active, lupus, un istoric familial de cheaguri de sânge?
  • ești pe tratament cu alte medicamente: antiinflamatoare nesteroidiene, antibiotice sau anticonvulsivante?

Dacă ai răspuns cu DA la oricare din aceste întrebări, ar fi indicat să iei în calcul și alte metode contraceptive. Specialiștii recomandă folosirea unei metode de contracepție locala (sub forma de capsule sau cremă cu administrare vaginală).

Ce avantaje au metodele de contracepție locala  (sub forma de capsule sau cremă cu administrare vaginală)?  

Contraceptivele locale pot fi utilizate fără un consult medical, nu necesit[ monitorizare medicală ulterioară, nu dau reacții adverse severe, prezintă efecte antiseptice și antimicrobiene, nu modifică mucoasa vaginală și pH-ul vaginal și sunt compatibile cu prezervativele din latex.”  precizează Dr. Adriana Constantin, medic primar medicină generală și planificare familială – contracepție, Centrul de planificare familială și contracepție, Maternitatea Panait Sârbu.

De asemenea, contracepția locală se adresează tuturor femeilor ce doresc să utilizeze o metodă contraceptivă sigură și este recomandată în special femeilor care au contraindicație temporară/definitivă pentru pilulele contraceptive orale sau dispozitivele intrauterine, celor care au născut de curând și celor care alăptează, femeile aflate în perioada de premenopauză, dar și ca  modalitate de protecție suplimentară pentru cele care folosesc diafragma sau steriletul.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel