Din cuprinsul articolului
Pe lângă faptul că este inestetică, grăsimea abdominală este și periculoasă din cauza adipocitelor în exces care eliberează numeroase substanțe toxice cu efecte periculoase asupra arterelor, ducând la boli ca ateroscleroza și stări inflamatorii.
Dr. Nicoleta Lupașcu, medic diabet și nutriție, a explicat, pe un cont de socializare, ce nu fac persoanele care vor să slăbească. NU consumă cantitatea de fibre recomandată.
Fibrele sunt o parte importantă a dietei noastre, dar nu ne săturam. De fapt, doar 9% dintre adulți consumă cantitatea recomandată de fibre. Medicii propune să reducă decalajul dintre aportul de fibre și recomandările nutriționale, făcând dietele bogate în fibre mai atractive, mai normale și mai ușoare pentru oameni.
Dr. Lupașcu: Fibrele lipsesc cel mai frecvent din dieta tuturor persoanelor
Dr. Lupașcu:
„Nutrienții care lipsesc din farfurie, determina kilograme in plus…O farfurie cu mâncare trebuie sa fie echilibrata in nutrienți, nu doar in calorii. Pana la urma, organismul se hrănește cu nutrienti, nicidecum cu calorii.Ce lipsește cel mai adesea din farfuria unei persoane care s-a îngrășat și are obezitate abdominala, sunt fibrele. Asta ne arată și studiile și asta am constatat și eu la pacienții mei.
Nu este de mirare ca un aport alimentar redus de fibre este asociat cu creșterea obezității. Din punct de vedere metabolic, fibrele fac o treaba extraordinara:
👉mențin glicemiile stabile – scad absorbția se glucoza din intestine
👉reduc nivelul de insulina și insulinorezistenta- condiție esențială pentru pierderea de grăsime abdominala
👉sunt hrana pentru bacteriile bune cu rol in utilizarea grăsimilor
👉inhiba apetitul, deci țin de foame și se reduce astfel aportul total de hrana.
Exista un aport minim care garantează aceasta efecte metabolice, însă pentru majoritatea oamenilor, le vine dificil sa atingă acest prag”.
Iată o listă cu 20 de alimente bogate în fibre din care să alegi pentru următoarea ta masă:
1. Cereale cu conținut ridicat de fibre pentru micul dejun
2. Cereale integrale
3. Biscuiți din grâu integral
4. Cartofi (cu coajă)
5. Floricele de porumb
6. Fasole
7. Brocoli
8. Nuci
9. Ovăz
10. Pâine multi-cereale
11. Orez brun
12. Fructe uscate
13. Mere
14. Căpșuni
15. Zmeură
16. Avocado
17. Varză de Bruxelles
18. Banane
19. Pere
20. Morcovi