Beneficiarii vaccinului împotriva coronavirusului Sputnik V din Rusia ar trebui să se abțină de la alcool timp de aproape două luni înainte și după imunizare, a declarat marți șeful organului de supraveghere a siguranței consumatorilor din Rusia.
Vaccinul rusesc este administrat și el în două doze la o diferență de 21 de zile, iar recomandarea șefei agenției pentru protecția consumatorilor din Rusia vine în susținerea celei a vicepremierului rus, Tatiana Golikova, care a recomandat și ea celor imunizați să evite alcoolul și medicamentele imunosupresoare.
„Beneficiarii vaccinului trebuie să se abțină de la alcool cu cel puțin două săptămâni înainte de imunizare și timp de 42 de zile după prima injecție. Atunci se formează imunitatea, iar ei trebuie să aibă grijă. Alcoolul pune o povară pe organism. Dacă vrem să rămânem sănătoși și să avem un răspuns imunitar puternic trebuie să nu bem alcool”, a spus Anna Popova.
„Este o presiune asupra corpului. Dacă vrem să rămânem sănătoși și să avem un răspuns imun puternic, nu beți alcool ”, a pledat ea rușilor, care sunt printre cei mai mari consumatori de alcool din lume, în ciuda faptului că au înregistrat o scădere semnificativă a consumului din 2003.
Popova a recomandat, de asemenea, să nu fumeze înainte și după vaccinare, deoarece fumul de tutun irită plămânii și înclină răspunsurile imune.
Și șeful Institului Gamaleya, care a dezvoltat vaccinul, a spus că persoanele imunizate nu ar trebui să abuzeze de alcool înainte și după imunizare, dar că „un pahar de șampanie nu a făcut rău nimănui”.
Campania rusă de vaccinare Covid-19 pentru voluntarii cu risc ridicat a început la Moscova în acest weekend, în ciuda faptului că Sputnik V încă este supus unor studii clinice post-înregistrare pentru siguranță. Dezvoltatorii săi spun că vaccinul pe bază de adenovirus este 95% eficient împotriva virusului.
Oficialii din domeniul sănătății estimează că 100.000 de ruși au primit Sputnik V, inclusiv participanți la studiul de cercetare și membri ai armatei.
Rusia are al patrulea număr de cazuri în lume din Covid-19, de peste 2,5 milioane, și al 10-lea cel mai mare număr de decese, cu 44.000 de decese.