Din cuprinsul articolului
Ziua Sfântului Gheorghe este celebrată pe 23 aprilie 2024. Această zi este un mare prilej de sărbătoare în rândul creștinilor ortodocși. Descoperiți în cele ce urmează ce fel de tradiții ar trebui să respectăm în ziua Sfântului Gheorghe și ce nu trebuie să facem pe 23 aprilie.
Ce nu ai voie să faci de Sfântul Gheorghe?
În afară de multitudinea de obiceiuri de Sfântul Gheorghe aducătoare de bucurie și speranță, această zi sfântă este însoțită și de o serie de restricții, care au rolul să atragă binele și să țină departe ghinionul.
Cu ocazia acestei zile, 23 aprilie, bărbații nu ar trebui să uite să pregătească tabăra de vară. Ar trebui să gătească atât porțile caselor, cât și locuințele pentru sosirea vremii.
Aceste crenguțe verzi bune sau ramuri cu flori și-au făcut deja apariția în aprilie. De asemenea, ramurile verzi se așează pe mormintele neamurilor.
Să nu uitați să hrăniți animalele, căci ziua de Sfântul Gheorghe este și cea a animalelor.
În grajduri trebuie puse și ramuri verzi, iar păsările de curte nu trebuie să fie hrănite cu grâne, ci doar cu ierburi și alte verdețuri.
Oamenii care trăiesc la oraș ar trebui să dea de mâncare măcar unui animal ca să aibă noroc în toate.
Spălatul este interzis
În această zi este interzis să speli sau să calci haine. Cei care doresc să meargă la biserică trebuie să își pregătească hainele cu o zi înainte.
Legenda spune că cei care spală haine în această zi, vor plânge tot restul anului iar apa folosită pentru haine se va transforma în șiroaie de lacrimi.
Există anumite zone din România, unde, în ziua de 23 aprilie, bărbații nu au voie să iasă din casă cu capul descoperit.
Dacă totuși riscă să iasă așa în sat, acei bărbați vor fi prinși de spirite malefice, vor fi fermecați și transformați în cai, scrie Capital.