Sari la conținut

Ce NU ai voie să faci de Sfântul Dumitru. Atragi necazuri și primejdii!

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Sfântul Dumitru

Ce NU ai voie să faci de Sfântul Dumitru. Pe 26 octombrie, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Dumitru, o zi în care românii respectă o serie de tradiții, care diferă în funcție de fiecare zonă a țării.

Pe data de 26 octombrie, creștinii ortodocși îl serbează pe Sfântul Dumitru, o zi în care sunt conservate anumite obiceiuri, în special în mediul rural.

Așadar, tradiția cea mai spectaculoasă o reprezintă organizarea în mediul rural, în ajunul sărbătorii, a Focului lui Samedru, cel considerat ocrotitorul ciobanilor, informează Realitatea. În curțile lor sau pe dealuri, locuitorii fac focuri, care sunt menite să alunge fiarele și să aibă puteri roditoare.

Conform tradiției, copiii sar peste foc pentru a fi sănătoşi tot anul iar tinerii pentru a se căsători și a fi feriți de necazuri.

pelerinaj sfantul dumitru

Ce se împarte de Sfântul Dumitru

Femeile mai în vârstă împart covrigi, nuci, mere, pâine, struguri şi prune uscate celor care sar peste foc, conform calendarulortodox.ro.

În această zi se pomenesc şi morţii şi se oferă de pomană colivă de Sâmedru dar şi colaci în formă de cruce. Sanmedru era considerat ocrotitorul păstorilor care păstrează o serie de obiceiuri în ajunul Sfântului Dumitru. Oierii pun un cojoc pe iarbă, pentru a vedea ce fel de iarnă va veni. Dacă pe cojoc se așează o oaie neagră, iarnă va fi una blanda, iar dacă se va culcă o oaie albă, iarna va fi grea.

Mersul oilor în dimineață de Sfântul Dumitru arată de asemenea cum va fi vremea în iarna care va urmă. Astfel, dacă prima oaie care se va trezi va fi una albă și va merge spre sud, înseamnă că iarnă va fi grea, iar dacă se va trezi una neagră şi va merge pe nord, iarnă va fi blanda.

De sărbătoarea Sfântului Dumitru Izvorâtorul de Mir sunt multe tradiții frumoase în diferite regiuni ale ţării , în Bucovina, persoanele care vor semăna usturoiul după Sanmedru vor avea parte anul viitor doar de pierderi.

Ce NU ai voie să faci de Sfântul Dumitru

În regiunea Olteniei, oamenii cred că dacă sunt respectate toate tradiţiile acestei sărbători vor fi protejați de pericole și necazuri.

De Sfântul Dumitru se taie și coamă cailor tineri însă este interzisă folosirea piaptanului , în caz contrar acest lucru atrăgând necazuri şi primejdii.

Conform tradiției populare, de Sfântul Dumitru trebuie plătite toate datoriile, chirii, împrumuturi, care au fost făcute cu şase luni în urmă.

Ce este interzis să faci de Sfântul Dumitru. De Sfântul Dumitru nu ai voie să folosești pieptănul, în caz contrar, vei atrage necazuri și primejdii.

În Bucovina, tradiția spune că cine seamănă usturoiul după ziua de Sfântul Dumitru va avea anul viitor parte numai de pagubă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel