Din cuprinsul articolului
Un număr impresionant de pelerini au venit, ca în fiecare an, la Catedrala Mitropolitană de la Iași pentru a se închina la moaștele Sfintei cuvioase Parascheva al cărei hram este sărbătorit pe 14 Octombrie.
Cuvioasa Parascheva, o călugăriță care și-a încheiat viața la 27 de ani, în secolul al XI-lea, a devenit ocrotitoarea Moldovei în 1641, când moaștele sale au fost aduse la Iași de domnul Vasile Lupu.
Din adolescență, Parascheva s-a simțit atrasă spre viața călugărească și a părăsi localitatea natală Epivat, de lângă Constantinopol, și a intrat într-o mănăstire din Ţara Sfântă.
A revenit în locul natal și a mai trăit doi ani fără să spună oamenilor cine este. A murit la 27 de ani şi a fost înmormântată ca o străină. Abia după două secole, când sătenii din Epivat au vrut să îngroape un marinar aruncat de mare pe uscat, s-a descoperit trupul Paraschevei nedescompus.
Moaștele au fost purtate la Târnovo, în Bulgaria, la Belgrad, în Serbia și la Constantinopol. De acolo au ajuns la Iași în secolul al XVII-lea. Ele au fost dăruite de patriarhul ecumenic domnului moldovean Vasile Lupu care plătise Înaltei Porți datoriile Patriarhiei. De atunci, Sfânta Parascheva este ocrotitoarea Moldovei și atrage la Iaşi mulțimi de pelerini.
În calendarul orthodox, ziua Sfintei este marcată cu cruce roșie, aceasta fiind a doua mare sărbătoare religioasă ortodoxă din luna octombrie.
Sfânta Parascheva, 14 Octombrie! Credincioșii care respectă vechile tradiții respectă o serie de obligații spirituale. Astfel, în această zi gospodinele nu au voie să facă nici un fel de treburi: nu au voie să coasă, nu au voie să gătească și în general, nu au voie sfă facă nici un fel de treburi pe lângă casă.
Se spune că femeia care nu va ține cont de aceste interdicții se va alege cu dureri de cap și de ochi. În schimb, în această zi sfântă este bine să se împartă must și vin nou, pine și lipie. Dar, nu trebuie date de pomană fructe marcate cu cruce, precum nucile, castraveții și pepenele roșu.
Femeile însărcinate trebuie să împartă mâncarea cu copii sărmani. Astfel, Sfânta le va ocroti la naștere, iar nașterea copilului va fi ușoară și fără de dureri.
Ziua Sfintei Parascheva poate prevesti și starea timpului. Aceste previziuni sunt legate și de turmele de oi. Dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă în ziua de 14 octombrie, ciobanii spun că iarnă va fi una grea, lungă și friguroasă. Dacă ele dorm risipite, iarna va fi blândă, potrivit EVZ.
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…
Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…