Din cuprinsul articolului
Sărbătoarea Sfintei Maria reprezintă una dintre cele mai semnificative sărbători închinate Fecioarei Maria. În această zi, comemorăm moartea și înmormântarea Fecioarei Maria și plecarea ei la cer.
Praznicul Adormirii Maicii Domnului, unul din cele 12 praznice împărătești ale Bisericii Ortodoxe, sau Sfânta Mărie este sărbătorită pe 15 august de toți românii.
În această zi sărbătorim moartea și îngroparea Maicii Domnului și mutarea ei la cer. Iată ce NU ai voie să faci în acestă zi sfântă, cu o semnificație aparte la noi în țară.
- Nu se spală rufe! Se spune că cine spală haine va avea parte numai de ghinioane toată viaţa.
- Nu ai voie să te tunzi! Se spune că atât bărbaţii, cât şi femeile nu au voie să se tundă. Cei care o vor face şi aruncă părul la gunoi riscă să chelească.
- Nu este bine să stai cu uşa închisă de Sfânta Maria. Se spune că Fecioara Maria poate intra oricând în casele creştinilor pentru a împărţi harul sau divin.
- Nu e bine să te scalzi. Se spune că în această zi nu e bine să te scalzi în râuri de munte, altfel vei fi „lovit” de soarta.
Adormirea Maicii Domnului 2022. Despre Maica Domnului, Ilie Cleopa spunea că Biserica Ortodoxă o cinstește mai mult decât pe toți sfinții și îngerii, dar totuși nu i se aduce slujire ca lui Dumnezeu, scrie EVZ.
Cinstirea care i se dă se numește preacinstire (supravenerare), și această preacinstire i se cuvine pentru ca ea este Maica lui Dumnezeu, nu numai o „prietenă” a Lui, asemenea celorlalți sfinți. De aceea se spune în cântarea bisericească (axionul): „Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai slăvită fără de asemănare decât serafimii”.
Spunem sau nu „La mulți ani!” pe 15 August?
Când Iisus coboară personal, pentru a-i lua sufletul și a-l duce la Ceruri (în icoane, sufletul Maicii Domnului este înfățișat ca un prunc în brațele Fiului său, simbol al nevinovăției), îi spune: „Fericită să fii și să se bucure inima ta… Intră în sălașurile cele veșnice cu pace și bucurie, ca să vezi slava mea și să te bucuri prin harul Duhului Sfânt”.
Așa cum Mântuitorul a avut grijă ca, prin Naștere, să lase trupul Maicii Sale feciorelnic și nestricat, El nu putea îngădui ca acest trup să se strice prin moarte. La trei zile de la Adormire, mormântul este deschis pentru ca și veșnic întârziatul Toma să-și poată lua rămas bun, însă mormântul este descoperit gol: Maica Domnului este singurul muritor al cărui trup a fost urcat la Ceruri.
În fine, troparul praznicului spune: „Mutatu-te-ai la viață, ceea ce ești Maica Vieții”. Așadar, despre ce tristețe vorbim? Le puteți spune la mulți ani apropiaților, potrivit sursei.