Sari la conținut

Ce nivel de protecție oferă vaccinul AstraZeneca împotriva virusului?

Vaccinul AstraZeneca
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
AstraZeneca, anunț controversat

În ciuda controverselor legate de administrarea vaccinului AstraZeneca, Agenția Europeană a Medicamentului recomandă vaccinarea cu serul. EMA susține că riscul de a dezvolta cheaguri de sânge este redus și, de asemenea, este asociat cu anumite probleme de sănătate sau obiceiuri personale. 

Se pare că riscul de a dezvolta tromboză după vaccinare este asociat cu probleme cardiovasculare, utilizarea contraceptivelor și, de asemenea, fumatul. Agenția Europeană a Medicamentului recomandă ca persoanele imunizate să ceară imediat sfatul medicului dacă observă simptome specifice trombozei.

Ce nivel de protecție oferă AstraZeneca?

Reprezentantul Bulgariei la Agenţia Europeană pentru Medicamente, prof. Ilko Ghetov, a declarat că persoanele imunizate cu vaccinul AstraZeneca sunt de aproximativ patru până la şapte ori mai protejate decât cele nevaccinate, potrivit Rador.

Expertul în farmacologie a enumerat factorii de risc pentru tromboză: utilizarea contraceptivelor, fumatul şi problemele cardiace.

Printre motivele pentru efectul negativ mai mare asupra femeilor, prof.Ghetov a subliniat menstruaţia şi predispoziţia genetică. „Vaccinul în sine este bazat pe vector viral, ceea ce face ca organismul să se îmbolnăvească uşor, pentru a crea imunitate”, a explicat profesorul.

Potrivit acestuia, există mai multe tendinţe în legătură cu administrarea vaccinului AstraZeneca: continuarea imunizării conform indicaţiilor, întârzierea celei de-a doua doze, renunţarea la vaccinarea cu cea de-a doua doză sau continuarea cu două doze de vaccin ARN. Prof.Ghetov şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la combinarea a două vaccinuri.

„Am putea atinge imunitatea colectivă. În momentul în care numărul de persoane vaccinate depăşeşte numărul de persoane care au trecut prin boală, am depăşit deja platoul. Vaccinarea şi măsurile de prevenţie sunt egale cu controlul asupra pandemiei. Persoanele vaccinate vor primi anual o doză de vaccin împotriva COVID-19. Ştim că efectul vaccinului durează circa un an, însă, acest lucru nu înseamnă că persoanele imunizate nu trebuie să respecte măsurile, deoarece ar putea fi purtătoare de virus”, a subliniat Ghetov.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel