Categories: Ştiri sănătate

Ce minuni fac curele cu ape minerale din Ardeal

Daniela Șerb
România deţine 30% din fondul balnear al Europei, o comoară puțin exploatată până acum. Stațiunile balneare din Ardeal, precum Băile Felix, Bazna sau Băile 1 Mai sunt cunoscute pentru izvoarele termale ale căror ape sunt indicate în profilaxia și tratarea mai multor boli, de la cele digestive, până la cele ale aparatului locomotor. Astfel, reumatismele degenerative de tipul artrozelor, spondilozelor cervicale pot fi ameliorate în urma curelor cu ape minerale, la fel şi afecţiunile postoperatorii de la nivelul muşchilor, oaselor sau articulaţiilor, precum şi cele neurologice periferice de tipul paraliziilor şi parezelor post-traumatice. Anul trecut, sezonul balnear a început în aprilie. Până acum, bugetul pentru biletele de tratament distribuite prin Casa Naţională de Pensii nu a fost încă stabilit.

Pe lângă faptul că sunt clorurate sodice, iodurate sau bromurate apele stațiunii Băile Felix, aflate la 8 km de Oradea, au două mari calități: sunt puternic mineralizate  (sub un gram la litru) și izvorăsc din pământ la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, ne-a explicat conf. dr. Ioan Onac, șeful Secției de medicină fizică și balneologie de la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca.

Cure externe și interne

Două sunt indi­cațiile terapeutice pentru care sunt folosite izvoarele mineralizate. „Este vorba de cure externe (reumatism, tratamente postraumatice sau neurologice) și cure interne în afecțiuni precum colecistite, colite și patologii renale. De exemplu, apele mineralizate răcite și folosite în cure interne stimulează excreția urinară astfel că după o priză de administrare de 1,5 litri, cantitatea de lichid eliminată este dublă”, a explicat dr. Onac.

Datorită multiplelor facilități oferite, stațiunea este una dintre preferatele sportivilor care vin aici pentru a se recupera.
PROCEDURI: Hidroterapie, băi galvanice, împachetări cu parafină, ultresunete, magnetoterapie, băi de plante, masaj, aerosoli.
CÂT COSTĂ Anul trecut, un bilet de tratament distribuit prin Casa Națională de Pensii a costat 1.481 de lei. Pensionarii au achitat 50% din contravaloarea biletului. Persoanele care au avut trimitere de la medic au avut parte de tratamente gratuite, decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.


Un sejur balnear durează 12 sau 18 zile, iar biletul include 24 de proceduri medicale, câte două sau trei pe zi.
O cameră de închiriat la vilă costă între 100 și 140 de lei pentru persoanele care vin pe cont propriu în sezon (iulie-august) la care se adaugă între 10 și 15 lei pe zi de persoană pentru mic dejun. În extrasezon cazarea costă între 90 și 120 de lei pe zi camera.

Recent Posts

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

27 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

57 de minute ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

o oră ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

2 ore ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

3 ore ago

Citeste si: