Sari la conținut

Ce medicamente să nu iei niciodată când te urci la volan. Poți fi acuzat de conducere sub influența drogurilor

masina
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Din cuprinsul articolului

Atenție la ce medicamente să nu iei când te urci la volan pentru că poți fi acuzat de conducere sub influența drogurilor. În general, un drog este o substanță care modifică funcționarea creierului și a corpului.

Medicamentele pot fi considerate droguri dacă au efecte psihoactive, adică dacă afectează gândirea, sentimentele sau comportamentul. În cazul șoferilor, aceste simptome se pot dovedi fatale.

În România, termenul de „drogat” este folosit de obicei pentru a descrie o persoană care consumă droguri ilegale, cum ar fi marijuana, cocaina sau heroina. Cu toate acestea, din punct de vedere medical, o persoană poate fi considerată drogată și dacă ia medicamente eliberate pe bază de rețetă care au efecte psihoactive, cum ar fi Anxiar sau Xanax.

„Tot mai multe persoane, de obicei trecute de vârsta de 40 de ani, mă întreabă dacă reprezintă o problemă faptul că seara iau „un Anxiar„, „un Xanax”, iar a doua zi conduc. Atunci când le spun că în fața legii vor fi tratați precum consumatorii de droguri, se îngrozesc. În caz că Doamne ferește vor face un accident cu decesul victimei, sunt șanse mari să ajungă la închisoare”, spune dr. Cristian Paparău, medic legist.

În general, un drog este o substanță care modifică funcționarea creierului și a corpului. Medicamentele pot fi considerate droguri dacă au efecte psihoactive, adică dacă afectează gândirea, sentimentele sau comportamentul.

Medicamentele psihotrope

Un medicament psihotrop este orice medicament capabil să afecteze mintea, emoțiile și comportamentul. Anumite medicamente psihotrope sunt legale (ex. litiu, prescris pentru tulburarea bipolară), altele sunt ilegale sau ilicite, precum: marijuana, cocaină, amfetamină etc, potrivit clinicii Regina Maria.

Unele medicamente afectează creierul de fiecare dată când sunt folosite, în timp ce altele afectează funcțiile cerebrale numai dacă sunt consumate în cantități mari sau continuu. Există și situații în care medicamentele psihotrope creează o dependență psihică, adică persoană care le consumă simte nevoia de a le folosi în mod repetat, susțin experții americani în „Agenda Medicală Merck. Medicul casei”, cea mai consultată agenda de informații medicale.

Exemple de medicamente care pot fi considerate droguri:

-Antidepresivele, cum ar fi sertralina (Zoloft) sau fluoxetina (Prozac), pot duce la schimbări ale dispoziției, ale gândirii și ale comportamentului.

-Antipsihoticele, cum ar fi risperidona (Risperdal) sau olanzapina (Zyprexa), pot avea efecte asemănătoare cu cele ale drogurilor psihedelice, cum ar fi LSD sau halucinogene.

-Stimulantele, cum ar fi amfetamina (Adderall) sau metilfenidat (Ritalin), pot duce la o stare de euforie și pot crește vigilența și concentrarea.

-Opioidele, cum ar fi morfina sau codeina, sunt analgezice puternice care pot fi abuzate și pot duce la dependență.

Este important de menționat că nu toate persoanele care iau medicamente cu efecte psihoactive sunt considerate drogate.
În cazul în care medicamentele sunt luate conform prescripției medicale și nu cauzează probleme de sănătate sau de comportament, nu se poate spune că persoana este drogată.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel