Sari la conținut

Ce medicamente pot duce la orbire. Dr. Monica Pop: ”Pastilele cu cel mai mare risc”

Medicamente care pot duce la orbire. Ai ochii uscați, înroșiți și îți lăcrimează? Vederea a început să devină neclară? De vină ar putea fi anumite medicamente ale căror efecte secundare sunt printre cele menționate. 

„Multe medicamente diferite pot provoca probleme oculare”, a explicat Laurie Barber, MD, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie, pentru wemd.com.

Unele dintre aceste reacții adverse sunt minore, cum ar fi uscarea ochilor. Altele sunt mai grave, cum ar fi pierderea vederii.

Există multe categorii de medicamente pe al căror prospect se regăsesc și efecte secundare ca tulburările de vedere. Pastilele cu cel mai mare risc sunt anticoncepționalele, inclusiv cele de nouă generație.

Medicamente care pot duce la orbire

”Singurii care le recomandă în continuare sunt ginecologii, fără a lua în calcul că riscul de accidente cerebrale e foarte mare atât în cazul persoanelor cu probleme vasculare, tromboze, cât și în cazul femeilor sănătoase. Din 100 de femei, cinci pot experimenta aceste efecte”, avertizează prof. dr. Monica Pop, medic oftalmolog.

Alte medicamente care cresc presiunea intraoculară sunt cele de tip Viagra, antidepresivele și somniferele, cele care tratează ulcerul și toate medicamentele ce provoacă uscăciunea gurii. ”Acestea din urmă conțin atropină și beladonă, contraindicate în glaucom. Acum câțiva ani, într-o singură noapte, mi-au venit șapte pacienți cu pupilele dilatate și vedere proastă. Nu luaseră niciun medicament, nu sufereau de nicio boală. Toți mâncaseră un anumit tip de halva cu beladonă”, exemplifică medicul.

Ochi uscați

De fiecare dată când clipești, lacrimile se răspândesc pe suprafața ochiului. Acest lucru îndepărtează impuritățile și previne infecțiile. De asemenea, te ajută să vezi clar.

Unele medicamente scad producția de lacrimi. Dacă se întâmplă acest lucru, ochii vă pot ustura, arde sau pur și simplu vă vor răni. S-ar putea să simți că aveți nisip în ochi. De asemenea, este posibil să aveți vederea încețoșată sau să fiți sensibili la lumină.

Oricare dintre aceste medicamente pot duce la uscarea ochilor:

  • Diuretice,
  • Antihistaminice,
  • Antidepresive,
  • Medicamente care scad colesterolul,
  • Beta-blocante,
  • Pilule anticoncepționale.

Sindrom de iris flasc intraoperator (SIFI)

În timpul şi după intervenţia chirurgicală pentru cataractă există un risc de apariţie a sindromului de iris flasc intraoperator (SIFI) la persoanele aflate în tratament cu medicamente care conţin risperidonă (Rispolept soluţie orală şi Rispolept Consta; fiind disponibile şi medicamente generice) sau paliperidonă (Invega) sau palmitat de paliperidonă (Xeplion).
Întrucât SIFI este asociat cu o rată crescută de complicaţii ale intervenţiei chirurgicale pentru cataractă, în cadrul anamnezei efectuate preoperator trebuie adresate întrebări referitoare la utilizarea actuală sau anterioară a medicamentelor menţionate mai sus.

Risperidona şi paliperidona sunt medicamente antipsihotice utilizate în tratamentul şi managementul schizofreniei, al episoadelor maniacale din tulburările bipolare şi al agresiunii corelate cu afecţiunile psihice.

SIFI poate provoca multe probleme, inclusiv pierderea vederii.

Glaucom

Această afecțiune rezultă din presiunea intraoculară prea mare sau din deteriorarea nervului optic. V-ați putea pierde parțial sau total vederea dacă nu tratați glaucomul.

Mai multe medicamente, cum ar fi corticosteroizii, pot declanșa boala. Medicii nu știu de ce. Unii cred că se datorează faptului că schimbă structura ochiului și permit formarea fluidelor și a altor materiale.

Când vi se prescriu steroizi, medicul vă poate recomanda să mergeți frecvent la controale oftalmologice pentru a detecta mai devreme orice problemă.

Există multe tipuri de glaucom. Unul dintre ele – glaucomul acut cu unghi închis – este o urgență medicală. Apare când din cauza unei creșteri bruște a tensiunii intraoculare. Netratat, oate duce la orbire.

Sunați imediat la un oftalmolog dacă aveți aceste simptome:

  • Dureri oculare severe cu greață,
  • Înroșirea ochiului,
  • Vedere neclară.

Medicamentele utilizate pentru depresie, boala Parkinson, convulsii, ulcere, astm, aritmie și hemoroizi pot provoca și acest tip de glaucom.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel