Categories: Ştiri sănătate

Ce masă din zi trebuie să ne asigure cel mai mare aport de energie? Specialist: „Rolul este de a ne oferi energie și de a reduce pofta de dulce”

Majoritatea persoanelor consideră că micul dejun este cea mai importantă masă din zi. Deși face parte dintr-un stil de viață echilibrat, nu micul dejun ne menține nivelul de energie. Prânzul, însă, ne aisgură cea mai mare cantitate de energie pe parcursul zilei.

Prânzul este masa din zi care trebuie să ne asigure cel mai mare aport de energie. Acesta nu ne va afecta nici greutatea, deoarece toată energia va fi utilizată în timpul zilei și, de asemenea, menține funcțiile organismului și ne va ajuta să îndeplinim toate activitățile zilnice.

Prânzul, o masă esențială pentru energie

Cori Grămescu, expert în nutriție și fitness, dezvăluie de ce prânzul este cea mai importantă masă din zi, din punct de vedere al energiei utilizate. Iată cum ar trebui să arate prânzul tău pentru a te asigura că aportul de energie este suficient, fără a-ți afecta greutatea corporală.

„Avem nevoie de mai multă energie în a doua parte a zilei, pentru ca cel mai des muncim până la 18-19, apoi mergem acasă și mai muncim un pic, fie că facem o curățenie sau facem lecții cu copiii, fie că mai facem una alta prin casă.

Și, în plus, ne culcăm tărziu, în jur de 12-1, și atunci, pentru a avea energie, prânzul ar trebui să constea într-o sursă de glucide, de carbohidrați cu eliberare moderată.

Asta înseamnă că putem mânca cartof dulce, cartof fiert, o porție de orez (5-6 linguri de orez) sau un cartof mai generos.

Rolul acestora este de a ne oferi energie și de a reduce pofta de dulce

În general, ni se întâmplă deseori să spunem că nu ne e foame pe la prânz, dar pe la 16:00 avem o pofta cruntă de ciocolată și o senzație de foame accentuată, deoarece nu am mâncat glucide sau am sărit peste prânz. Lângă sursa de glucide, optați pentru o cantitate generoasă de legume, fie că vorbim de fasole păstai dovlecei,vinete, legume la grătar, tot ce înseamnă legume bogate în apă care oferă sațietate mare pe termen lung și oferă și volum mare în farfurie.

În ceea ce privește proteinele, prânzul fiind suficient de departe de ora de culcare, recomand o carne bogată în colagen, precum pulpa de curcan sau de rață, mușchi de vită, alternat cu carne albă, pentru că nu e bine să mâncam foarte multă carne roșie în fiecare săptămână (maxim 2 ori este recomandat să consumați carne roșie).

Apoi, dacă în partea a doua a zilei ni se face foame este un moment potrivit pentru o gustare bogată în proteine, precum un iaurt cu câteva migdale sau un cottage cheese cu un ardei sau un castravete, humus cu sticksuri de legume” recomandă Cori Grămescu.

 

Recent Posts

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…

6 minute ago

Oana Lis, dezvăluiri șocante într-o emisiune TV: Nu o să uit niciodată că eram nemâncată de câteva zile, am leșinat

Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…

26 de minute ago

Vești bune pentru o categorie de seniori: Se modifică Legea pensiilor. Anunțul oficial venit chiar acum

Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…

46 de minute ago

Semnificația ultimei cifre din CNP. EI au parte de mult NOROC în viață

Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…

o oră ago

Vitamina pe care trebuie să o iei dacă suferi de varice

Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…

o oră ago

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…

2 ore ago

Citeste si: