Categories: Ştiri sănătate

Ce mâncăm în post? Dieta echilibrată și sănătoasă care asigură toți nutrienții necesari

Din cuprinsul articolului

Postul aduce beneficii extraordinare atât pentru corp, cât și pentru minte. El acționează precum un program de detoxifiere eficient, dacă îl urmăm în mod corespunzător și sănătos.

Totuși, în psot avem tendința de a mânca produse intens procesate de origine vegetală pe bază de soia și alte substanțe. Totuși, trebuie să ști că acestea nu sunt deloc hrănitoare pentru organism.

De fapt, acestea pot fi chiar mai dăunătoare, iar detoxifierea nu va mai avea loc. Pentru a maximiza efectele postului trebuie să ne asigurăm că mâncăm alimente vegetale, dar diverse.

Altfel riscăm să dezvoltăm anumite carențe și probleme de sănătate. Pentru că nu vrem acest lucru, Conf. Dr. Maria Nițescu, nutriționist, dezvăluie pe o rețea de socializare câteva reguli de care trebuie să ținem cont când ținem post.

Reguli alimentare de urmat în post

„Pentru a beneficia de efectele sanogene ale alimentației din post ar fi bine să respectăm câteva reguli:

1. Să alegem alimente vegetale de bună calitate din punct de vedere nutrițional (cereale integrale, vegetale, fructe, leguminoase, nuci, semințe, ulei de măsline).

2. Fiecare masă să conțină alimente bogate în proteine (fasole boabe, mazăre uscată, linte, năut, ciuperci etc) și alte legume.

3. Să evităm gustările dulci sau sărate (patiserie, snacks-uri, dulciuri de post), inclusiv consumul în exces de nuci, alune, semințe.

4. Să evităm consumul crescut de fresh-uri și băuturi carbogazoase îndulcite.

5. Să consumăm cu moderație alimente bogate în glucide: cereale (pâine, orez, paste, chiar dacă sunt integrale), cartofi, fructe dulci.

6. Să nu consumăm alimente rafinate (pâine albă, orez și paste albe).

7. Legumele și fructele să fie consumate în meniuri cât mai puțin procesate mecanic și termic.

8. Să utilizăm metode sănătoase de prelucrare culinară: fierbere, înăbușire, cuptor, grătar electric.

9. Să folosim grăsimi sănătoase, în special ulei de măsline presat la rece (în salate sau adăugat la finalul prelucrării termice).

10. Să ne hidratăm adecvat, apa și ceaiurile reprezentând o componentă importantă a alimentației sănătoase.

Și cum postul înseamnă mai degrabă reținerea de la mâncare, să nu uităm că moderația este un aspect foarte important care poate face diferența între greutatea noastră înainte și după post.

Copiii, bătrânii, bolnavii, gravidele și femeile ce alăptează trebuie să aibă o alimentație echilibrată, adecvată condiției lor fiziologice/stării de boală”, scrie Conf. Dr. Maria Nițescu.

Recent Posts

HOROSCOP 18 noiembrie 2024. Oportunităţi pentru unele zodii!

Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…

2 ore ago

Obiectul pe care NU este bine să-l pui pe noptiera din dormitor. Aduce ghinion şi te poate îmbolnăvi!

Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…

3 ore ago

TESTUL rapid care îţi arată dacă ai probleme cardiovasculare

Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…

3 ore ago

Alimente și vitamine care pot provoca apariţia pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…

4 ore ago

Scandal după moartea lui Silviu Prigoană. Demers fără precedent făcut de Adriana Bahmuţeanu

După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…

4 ore ago

Rafila a găsit explicaţia pentru decesul de la Sp. Târgu Jiu: Lipsă de empatie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…

5 ore ago

Citeste si: