La jumătatea lunii martie, la Londra, la Conferința diabetologilor din Marea Britanie a fost publicat un ghid cu alimente care sunt bune și cele care trebuie evitate. Este o premieră în Anglia, pentru că, până acum, cei cu risc de a face diabet de tip 2 erau sfătuiți doar să slăbească
Mâncați bânză, mere și iaurt și reduceți cantitatea de carne roși și de cartofi pentru a preveni apariția diabetului, arată noul ghid, care a însemnat sintetizarea a peste 500 de studii științifice. Acestea au fost puse cap la cap de o echipă de cercetători de la Universitatea Oxford și Diabetes UK. Medicii britanici au publicat lista cu alimentele care te ajută să eviți dezvoltarea diabetului de tip 2.
Până acum, în Marea Britanie, persoanele care aveau risc crescut de a face diabet primeau doar sfaturi de genul ce nutrienți să adauge în dietă – „creșteți aportul de fibre în alimentație cu 15%”- sau că trebuie să scape de kilogramele în plus – „trebuie să slăbiți 5% din greutate”.
Însă, diabetologii au ajus la concluzia că aceste sfaturi nu sunt adaptate la modul de viață actual.
Dr. Pamela Dyson, un nutriționist cercetător de la Universitatea Oxford, co-președinte al echipei care a realizat acest ghid, spune că s-a ales această nouă abordare „pentru co oamenii mănâncă alimente, nu „nutrienți” (…) și este mult mai ușor să comunci mesajul atunci când le vorbești despre ceea ce ei consumă”.
Dieta trebuie personalizată
Trebuie subliniat că acest nou ghid nu elimină regulile vechi, ci le completează. Pentru a evita să facă diabet, persoanele supraponderale au în continuare nevoie să slăbească și să facă mișcare. Acum, însă, li se spune exact și ce să mănânce.
Totuși, experții atrag atenția că doar mâncând aceste alimente „bune” nu înseamnă că n-o să faci niciodată diabet de tip 2, ci că nu o să-l ajuți să se declanșeze.
„Chiar și după ce am parcurs toate dovezile științifice, nu am putut găsi a cale sigură. Nu există o dietă care să rezolve problema. (…) Există o varietate de opțiuni care lucrează diferit în funcție de om. (…) Trebuie să lucrăm cu fiecare om în parte ca să-l ajutăm să ajungă la dieta cea mai potrivită pentru el”, a arătat Dr. Duane Mellor, de la Universitatea Coventry, și ea co-autor al ghidului.
Alimente bune
Cereale integrale
Fructe, în special mere, struguri și afine
Legume cu frunze verzi
Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, în special iaurt și brânză
Ceai și cafea
Alimente de evitat
Carne roșie și prelucrată
Cartofi, în special chipsuri
Băuturi zaharoase
Carbohidrați rafinați, de ex. pâine albă, orezul alb
O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…
Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…
De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…
Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…