Sari la conținut

Ce mânânci când ai ficatul gras? Medic: 20 de ore nu trebuie să mănânci nimic

Aliment dăunător pentru ficat
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
alimente care dauneaza ficatului

Starea de sănătate a ficatului are o strânsă legătură cu alimentația. Respectarea unei diete și a unor reguli pentru ficat înseamnă că funcția de detoxifiere a ficatului nu vă fi suprasolicitata.

Regimul pentru ficat diferă în funcție de afecțiunea pacientului, însă trebuie știut că este esențială alimentația echilibrata și prepararea mâncării la cuptor, la grătar sau fiarta, evitandu-se prăjelile, dar și excesul de sare.

Descoperă în continuare care sunt alimentele bune pentru ficat, dar și care sunt alimentele interzise în regimul alimentar pentru ficat.

Alimente permise în bolile de ficat:

  • Supe: supa slaba de carne, supa de legume, supa de zarzavat, supa crema;
  • Carne, mezeluri: carne slaba de vita, pui sau curcan pregătită pe grătar, fiarta sau înăbușită, șuncă fară grăsime, mușchi file, mușchi țigănesc;
  • Oua: oua posate (ou ochi în apa fiarta);
  • Lapte, lactate: lapte dulce slab (1,5%), lapte bătut, iaurt slab, kefir, brânză de vaci, telemea, urda;
  • Peste: peste slab (păstrăv, cod, salău, știucă) fiert sau la grătar;
  • Legume: legume verzi: fasole verde, spanac, urzici, salata; rădăcinoase: morcovi, sfecla, țelină; altele: cartofi, dovlecei;
  • Cele mai bune fructe pentru ficat: banane, mere, pere, caise, piersici, struguri, căpșuni, zmeura, pepene verde, pepene galben – în topul fructelor care ajuta ficatul;
  • Făinoase: paste făinoase, cereale tip musli;
  • Condimente: marar, pătrunjel, leuștean, cimbru, oregano, foi de dafin;
  • Dulciuri: gem, dulceață, marmelada, magiun, miere, compoturi, budinca de gris, macaroane;
  • Băuturi: sucuri naturale de fructe sau legume, potrivit obio.ro.

Alimente interzise în bolile de ficat:

  • Supe: ciorbe drese cu smântână, ciorba de burta, ciorba de fasole (alte tipuri de supe grase);
  • Carne, mezeluri: carne de porc, miel, rata, gașca, berbec, miel, orice tip de carne grasa, mititei, tocături, cârnați, afumături, slănină, majoritatea mezelurilor;
  • Oua: oua ochiuri prăjite, omleta, oua fierte;
  • Lapte, lactate: brânză fermentata, brânză foarte grasa, smântână, frișcă, unt, cașcaval, brânză topita;
  • Peste: peste gras (crap romanesc, somn), conserve de peste, icre;
  • Legume: varza, fasolea, mazărea, ceapa, usturoiul, castraveții, ardeiul iute, roșiile, vinetele și ciupercile se numără printre legumele interzise în bolile de ficat;
  • Fructe: alune, nuci, fistic, caju;
  • Făinoase: pâinea neagra, pateuri, saleuri;
  • Condimente: piper, ardei iute, oțet, hrean, mustar, maioneza, sosuri gata preparate, ketchup;
  • Dulciuri: ciocolata, înghețată, tort, prăjituri cu frișcă, prăjituri de cofetărie, foietaj, gogoși;
  • Băuturi: alcool, băuturi carbogazoase, cola.
  • Piept de pui cu orez, mazăre și spanac

Ce mâncam când avem ficatul gras?

Ficatul gras este o afecțiune comuna. Și în aceasta situație vei avea nevoie de mâncare de regim pentru ficat. La indicațiile medicului, poți introduce în dieta ta alimente care să se încadreze într-un regim alimentar pentru ficat mărit. Iată ce poate include dieta pentru ficat gras:

  • Cereale integrale;
  • Fructe și legume;
  • Carne slaba de pui sau de vita;
  • Peste gras precum somon, ton sau păstrăv;
  • Conținut redus de sare și zahar;
  • Lipsa alcoolului;
  • Evitarea cărnurilor și a alimentelor prăjite și procesate;
  • Consum de proteine: linte, naut, carne roșie slaba;
  • Consum de legume verzi: spanac, kale, broccoli.

Rețetele de regim pentru ficat  pot include toate aceste alimente prezentate în lista anterioara, așa că este recomandam să optezi și tu pentru astfel de mâncăruri de regim pentru ficat, pentru ameliorarea simptomelor afecțiunilor hepatice.

Atenție! Orice regim alimentar pentru ficat trebuie personalizat în funcție de pacient. Se recomandă vizita la specialist, care în urma consultului vă putea prescrie o dieta personalizata.

Dr. Mihail Pautov a realizat o listă de reguli pe care trebuie să le respecți dacă ai această problemă medicală. Potrivit medicului chirurg, ficatul gras și bolnav se vindecă în timp. Medicul chirurg, cel care a văzut peste 3.000 de ficați la pacienți deschiși, spune că „e ceva ce funcționează 100%, din experiența mea de chirurg care a văzut și a pus mâna pe mai bine de 3.000 de ficați”

„Ficatul tău se repară în timp, nu-i ajunge o lună sau două. Dacă începi de astăzi, o să simți efectele benefice de astăzi, dar îți poți repara ficatul, în realitate, în cel puțin un an. De multe ori poate să dureze până la doi ani ca să ajungi de la un ficat intens steatozic la un ficat care arată ca un fund de bebeluș”, a spus medicul Mihail Pautov.

„Ceea ce voi spune este ceva ce funcționează 100%, din experiența mea de chirurg care a văzut și a pus mâna pe mai bine de 3.000 de ficați, la pacienți deschiși”.

 

 

7 reguli de respectat dacă ai ficatul gras:

    1. „Este foarte important să te odihnești. Atunci când mâncăm, tot ce scoatem din alimente se duce spre ficat, așa că singura odihnă a ficatului este atunci când nu mâncăm. Acesta este unul din beneficiile postului intermitent. Dacă reușiți să mâncați două mese pe zi, să zicem prima masă la 12.00, a doua masă la 12.00, până a doua zi tot la 12.00 ai 20 de ore de odihnă în care ficatul tău se odihnește și astfel se regenerează. Așadar, 20 de ore sau chiar 18 ore pe zi în care nu mănânci nimic, ci doar bei apă, ceai și cafea, este un lucru absolut esențial pentru ficatul tău, pentru ca el să se vindece și să se detoxifieze.
    1. „Orice este la pungă, orice este ambalat și are un termen de expirare foarte lung, este foarte procesat și nu îți trebuie.”
    1. „Pe lângă faptul că nu trebuie să fie procesată, poți să găsești integrale, dar care nu sunt integrale, sunt fine – s-a scos coaja din ele, au fost într-un fel măcinate, și aia nu este mâncare integrală. Un alt exemplu este sucul de portocale – nu este o mâncare integrală, pentru că scoțifibrele prin stoarcere.

Mâncare integrală este aceea care e exact așa cum crește ea în copac, de exemplu. Dacă vorbim de fructe sau legume, mănâncă-le întregi. Când vorbim de carne, caută carne care nu a fost procesată, ci e fix așa cum a fost tăiată din animal și așa e pusă la cuptor.”

    1. „Nu zic să renunți complet, poți să mănânci din când în când o înghețată, de xemplu, dar renunță la tot ce înseamnă zaharuri procesate și zaharuri cu indice glicemic mare, pentru că acestea se absorb rapid. Aici vorbim despre dulciuri, despre zahăr, despre pâine, orez, cartofi, siropuri și tot felul de alte dulcegării.Pentru că tot acest metabolism al carbohidraților se întâmplă în mare parte în ficat. Ficatul tău, în aceste cazuri, este afectat de insulina în exces care e produsă de pancreas.”
    1. „Nu mai face din alcool o obișnuință zilnică. Chiar dacă ai impresia că nu ești alcoolic, dar bei o bere pe zi sau unul-două pahare de vin pe zi, apoi a doua zi ieși la o terasă și bei niște cocktail-uri… Dacă stai și le pui pe toate acestea pe hărtie o să constați că tu bei prea mult alcool…Eu nu zic să renunți complet la alcool, pentru că merită să te bucuri de viață, dacă alcoolul este una dintre bucuriile tale, dar bea doar o dată la două săptămâni, să zicem. În plus, există multe soluții fără alcool: bere fără alcool…”
    1. „Există o substanță care ajută cel mai mult la scăderea inflamației ficatului și există studii care demonstrează că persoanele care consumă asta au rate mai mici de ciroză: cafeaua. Poți bea până la maximum cinci cafele pe zi, vorbim despre doze de espresso.Cafeaua este un foarte puternic antioxidant, inclusiv pentru ficat. Se duce la ficat și scade oxidarea din acel ficat.”

1. „Majoritatea ficaților grași și toxifiați erau la persoanele supraponderale sau obeze. Colacul de grăsime de pe abdomen și grăsimea viscerală conțin celule care produc toxine încontinuu pentru ficat. Nu atât mâncarea procesată pe care o mănânci face asta, pentru că persoanele slabe pot mânca și ele mâncare procesată, pot bea alcool sau consuma zaharuri din când în când, dar niciodată nu am văzut o persoană slabă cu un ficat gras”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel