Sari la conținut

Ce mănâncă zilnic un neurolog de 101 ani ca să trăiască mai mult. Plus, băutura alcoolică de care se bucură în fiecare weekend

Sursă foto: ABC news
Dr. Howard Tucker, cel mai vârstnic neurolog practicant a dezvăluit secretele longevității

Din cuprinsul articolului

Dieta longevității. La vârsta de 101 ani, neurologul Howard Tucker nu are planuri să se pensioneze prea curând. De fapt, el numește pensionarea „dușmanul longevității,” într-un interviu recent. Nu doar că se bucură cu adevărat de munca sa, dar își menține și hobby-urile, face exerciții în mod regulat și socializează cu prieteni plini de energie care „îl mențin tânăr.”

Ce mănâncă însă medicul într-o zi obișnuită? Surprinzător, dar mesele sale zilnice sunt de fapt destul de simple și nu se bazează pe niciun aliment minune. Iată cum arată meniul său de zi cu zi.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de mindbodygreen (@mindbodygreen)

Micul dejun

Micul dejun include întotdeauna fructe de sezon. „Citricele în timpul iernii și pepenele în timpul verii,” împărtășește dr. Tucker. „Îmi plac căpșunele, dar soției mea nu, așa că le păstrez separat.” Medicul a spuis că preferă să taie fructele, să le arnajeze pe farfurie și să le combine cu un pahar de lapte cu 2% grăsime. „Uneori [mâncăm] cereale,” adaugă el, dar fructele sunt o parte esențială a micului dejun.

Deși cafeaua a fost asociată cu un risc redus al mai multor afecțiuni cronice, inclusiv tulburări neurodegenerative1 precum boala Alzheimer, Tucker și soția sa preferă ceaiul.

„Unii spun că ceaiul este mai bun pentru că ajută la curățarea arterelor, iar alții spun că cafeaua este mai bună,” notează el. „Mie, pur și simplu, nu-mi place gustul cafelei, așa că suntem băutori de ceai.”

Prânz

„De obicei sar peste prânz,” notează Tucker. Nu este ceva ce recomandă pentru toată lumea, deoarece ar trebui să asculți semnalele naturale ale corpului tău. Dacă te simți lent sau somnoros, cu siguranță ar trebui să mănânci.

Cu siguranță nu recomandăm să sari peste mese, dar credem și că ești expertul corpului tău. Și Tucker simte că are suficientă energie la prânz pentru a merge mai departe fără să mănânce nimic.

Cina

Cea mai surprinzătoare alegere din meniul lui Tucker? Martiniul său de vineri seara. „După ce vin acasă de la spital și soția mea a terminat și ea munca, ne așezăm și ne bucurăm de un martini,” împărtășește el. Nu este un răsfăț de zi cu zi, dar îl face fericit – și bucuria este o parte integrantă a longevității!

Pentru cină, „mâncăm pește și consumăm multe legume,” adaugă Tucker. Mănâncă carne din când în când, dar fructele de mare fac parte cel mai des din meniu. Datorită preferinței sale pentru pește, fructe de mare și mese în compania celor dragi, pare că Tucker urmează un plan alimentar similar celui mediteranean – iar dieta mediteraneană este asociată cu o durată de viață mai mare.

Desert

„Rar mâncăm prăjituri sau plăcinte drept desert,” spune Tucker. „Uneori mâncăm încă o bucată de fruct, iar alteori nu mâncăm nimic.” Cina este de obicei ultima masă a zilei pentru el, „chiar dacă mâncăm puțină înghețată,” adaugă el. „Dar nu cred că asta e atât de rău pentru sănătate.”

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel