Oamenii devin vegetarieni din multe motive. În principal, fiindcă vor să se simtă plini de energie, să scape de riscul de a face diverse boli și de a scădea în greutate.
Dacă vă întrebați, este oare în ordine să renunț la carne, îmi va face bine? Specialiștii spun: cu siguranță!
Uite ce se întâmplă în organismul tău, după ce nu mai mănânci carne
Veți scăpa de inflamații
Când consumați brânză, carne și alimente procesate, veți avea și diverse afecțiuni inflamatorii. Inflamația cronică este strâns legată de atacurile de cord, de accidente vasculare cerebrale, ateroscleroză, diabet și boli autoimune.
Mâncărurile bazate pe legume sunt bogate în antioxidanți și fibre, deci natural anti-inflamatorii. Un studiu ne arată că vegetarienii își reduc semnificativ proteina C reactivă (CRP), nivelul de proteina C reactiva ridicat din sange poate indica o gama larga de afectiuni. Este o proteina sintetizata in ficat, ale carei niveluri in sange cresc in inflamatie. Ea nu este insa specifica, adica nu poate indica natura sau localizarea respectivului proces inflamator.
Veți reduce nivelul colesterolului
Creșterea colesterolului poate duce la accidente vasculare cerebrale și boli de inimă. Carnea este bogată in grasimi saturate, ceea ce duce la cresterea nivelului de colesterol din sange. Multe studii arată că, atunci când oamenii mănâncă vegetarian, colesterolul din sânge scade până la 35%. Dietele pe bază de legume și produsele integrale vă reduc nivelul de colesterol din sânge, deoarece conțin cantități mici de grăsimi saturate și colesterol zero. Este cunoscut faptul că alimentația vegetariană este bogată în fibre, iar fibrele reduc colesterolul din sânge.
Scădeți dramatic riscul de a face diabet de tip II
Este dovedit că o dietă bogată în carne roșie vă crește riscul de a face diabet de tip 2. Amatorii de carne au șanse duble de a face această boală, în comparație cu vegetarienii. Dacă mâncați carne o dată pe săptămână, creșteți riscul de a face diabet cu 74%!
Poate vă întrebați de ce consumul de carne duce la diabet de tip 2. Fiindcă grăsimea animală, nitritul de sodiu și fierul de proveniență animală distruge celulele pancreatice, cauzează inflamații, duce la îngrășare și perturbă buna funcționare a insulinei.
Microbiomul intestinal este numele colectiv al tuturor microorganismelor care trăiesc în corpul nostru. Aceste microorganisme sunt cheia pentru a avea o sănătate bună. Acestea ajută procesul digestiei alimentelor, pregătesc sistemul imunitar, produc nutrienți vitali, mențin sănătatea țesutului intestinal și ne protejează de cancer. Un studiu a arătat că microorganismele au, de asemenea, un rol în diabet, obezitate, boală intestinală inflamatorie, boli hepatice și boli autoimune.
Dieta vegetariană vă poate ajuta să aveți un microbiom intestinal mai sănătos. Fibrele vegetale vor facilita prezența bacteriilor sănătoase în intestinele noastre, ne vor ”curăța” și desfunda arterele, reducând astfel riscul de infarct.
Veți beneficia de nivelul optim de proteine
Dieta carnivoră pompează în organism mai multe proteine decât are corpul nevoie. Efectul nu este o super putere, ci dimpotrivă, o slăbire a organismului. În plus, vine cu exces de grăsime, duce la îngrășare, diabet zaharat, inflamații, boli de inimă și cancer.
Proteinele vegetale sunt cele bune pentru organism, care ne protejează de bolile cronice.
Hrănindu-vă vegetarian, nu mai este nevoie să vă monitorizați aportul de proteine, nici să luați suplimente, întrucât organismul știe singur să își dozeze cantitățile. Organismul uman este o mașinărie uluitoare, care nu dă greș. Trebuie doar să îi fie sprijinite procesele naturale, când este perturbat, este firesc să reacționeze.
Și în tot acest proces, să nu uităm elementul esențial: apa. Hidratați-vă corect și corpul vă va mulțumi.