Sari la conținut

Ce lucruri benefice se petrec în organismul tău după ce donezi sânge. Ești mai ferit de infarct, iar imunitatea se îmbunătățește considerabil

Pe lângă faptul că pot salva până la trei vieți cu cei 450 ml de sânge pe care îi donează o dată, donatorii au, de asemenea, beneficii importante, în urma acestui gest. Mai multe studii au arătat că după donare sângele se reîmprospătează, imunitatea organismului crește, iar riscul apariției unui infarct sau accident vascular este redus considerabil.

„Pe lângă donarea de sânge, avem foarte mare nevoie de donatori sinceri, care vin să facă un bine pentru societate. Desigur, și beneficiile sunt bune, dar nu asta trebuie să fie motivația unui donator. Dacă o persoană vine să doneze pentru bonuri de masă, atunci poate să apară riscul ca el să nu fie sincer. Noi nu putem scana donatorul să vedem ce boli are. Abia după ce facem analize putem constata dacă sângele este bun. Dacă donatorul nu este sincer, donarea este un eșec”, declară dr. Doina Goșa pentru „Doctorul zilei”. Potrivit specialistei, donatorii acceptați sunt cei între 18 și 60 de ani și care au peste 50 de kilograme. Nu trebuie să aibă boli cronice, să nu fie răciți, cu stări febrile sau anemici.

Când este bună donarea pentru sănătate

 Există și cazuri în care medicii le recomandă anumitor pacienți să doneze sânge, asta pentru sănătatea lor! „Avem donatori care spun că se simt foarte bine după ce donează. Este vorba de cei cu hipertensiune și care au tensiunea peste 18. De asemenea, pentru cei care au sângele vâscos și începe să circule foarte greu, donarea este benefică. Atenție, distanța dintre două donări trebuie să fie de 8 săptămâni și de maximum cinci pe an la bărbați și patru la femei”, mai spune medicul Doina Goșa.

Donarea de sânge crește rezistența organismului la boli

Știai că donarea de sânge creşte imunitatea şi rezistenţa la traumatisme, iar riscul de paralizie şi de accident vascular scade cu 30%?

Donarea nu numai că ajută la salvarea altor vieţi, însă este şi recomandată persoanelor hipertensive care nu urmează un tratament pentru această afecţiune.

După fiecare donare, sângele din corp se „reîmprospătează”. Astfel, capacitatea organismului de a lupta contra infecțiilor este mult mai mare.

Donarea de sânge protejează inima

Potrivit unui studiu publicat de Journal of the American Medical Association, oamenii cu vârste între 43 şi 61 au o rată mult mai mică de incidente cardiace dacă sunt donatori de sânge periodici.

În plus, un studiu realizat în Finlanda pe un grup de peste 3000 de bărbaţi a demonstrat că bărbaţii şi-au redus cu 88% şansă unui incident cardiovascular.

Donarea de sânge diminuează riscul de cancer

Un alt studiu publicat în Journal of the National Cancer Institute din Marea Britanie a demonstrat, de asemenea, că există o legătură între cantitatea de fier din sânge şi riscul de cancer, crescând numărul de radicali-liberi din corp.

În linie cu această teorie, un alt studiu de 5 ani făcut pe 2300 de oameni a descoperit că persoanele care donează sânge de două ori pe an au o rată mai mică de cancer şi o rată de mortalitate mai mică decât cei care nu donează sânge. Trebuie menționat însă că aceste beneficii sunt valabile în cazul donaţiilor de sânge la intervale regulate şi nu incidentale.

Donarea de sânge te ajută să arzi calorii

O altă consecință a donării de sânge este pierderea de calorii.  După donarea de sânge, corpul își reînnoiește volumul de sânge pierdut.

Astfel, cercetătorii de la Universitatea California din San Diego, SUA, sunt de părere că pentru fiecare 250 de grame de sânge donat, o persoană poate pierde până la 600 de calorii.

Analizele gratuite care se fac odată cu donarea

Celor care vin să doneze sânge li se fac două tipuri de analize: unele care țin de calitatea sângelului (grupă, RH, hemoleucogramă) și altele din punga de sânge. „Nu putem accepta la donare persoane cu deficit de sânge, inclusiv pe cei care suferă de anemie, pentru că facem rău și riscăm să creăm dezechilibre”, explică medicul Doina Goșa.

După donare, se fac analize pentru markerii hepatici (pentru virusul B și C), HIV și THLV, un virus care este înrudit cu HIV, dar care nu dă întotdeauna boli. Acesta virus nu este foarte frecvent și nu se știe foarte clar ce poate determina. Statisticile arată că mai puțin de 5 la sută din cei care au acest virus se și îmbolnăvesc, primele simptome apărând și la zeci de ani după infecție. „Când descoperim HTLV la donatori, îi sfătuim să facă un control anual”, adaugă hematologul.

Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să poți dona sânge, poți afla de AICI. 

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel