Pofta exagerată de mâncare este cauzată, de regulă, de o gestionare greşită a consumului de alimente.
„Supraconsumul de produse industriale, bogate în zaharuri şi grăsimi, face ca hormonul care dă senzaţia de saţietate să rămână permanent activ, inducând foamea continuă. Acest lucru este determinat de fluctuaţiile greutăţii, adoptarea unui program de masă haotic, dar şi de stresul psihic”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Selecţia alimentară se face şi după cum sunt ambalate alimentele, gust, culoare etc. Pentru a evita un supraconsum, apelaţi la o dietă diversificată şi respectaţi un program regulat al meselor.
1. Pofta de dulce
Pofta de dulce e normală, însă problemele încep când senzaţia e din ce în ce mai frecventă şi greu de stăpânit. E posibil ca această poftă să fie un semn că organismul nu are suficient crom sau magneziu, care afectează insulina. „Când insulina nu mai poate transporta glucoza din sânge în interiorul celulelor pentru a fi transformată în energie, celulele sunt permanent înfometate, inducând dorinţa de dulce”, explică Mencinicopschi.
Atenţie însă că din cauza dulciurilor puteţi ajunge obezi, pentru că surplusul de glucoză este transformat în grăsimi.
2. Pofta de sărat
Cei care poftesc des la alimente sărate s-ar putea să sufere de hipertensiune arterială sau de deshidratare cronică. Pofta de sărat poate indica şi o lipsă de calciu şi potasiu. „Organismul pierde săruri atunci când transpirăm excesiv”, explică nutriţionistul Corina Zugravu, medic primar igiena alimentaţiei şi nutriţie.
Atenţie: excesul de sare grăbeşte apariţia osteoporozei, dar şi apariţia aritmiilor cardiace şi hiper excitabilităţii neuromusculare (crampe musculare, nervozitate).
3. Pofta de carne
Scăderea rezervelor de proteine determină pofta de mâncare. Consumul de mezeluri, cârnaţi şi pateuri nu scade această poftă, deoarece organismul nu primeşte proteine de calitate.
„Tinerii sau cei care suferă de anemie feriprivă au poftă de carne pentru că au lipsă de fier şi au nevoie de proteine de calitate superioară. Vă recomand să aveţi o dietă diversificată din care să facă parte în special carnea de peşte, de pui, ouă”, recomandă Corina Zugravu.
4. Pofta de fructe
Pofta de fructe poate fi expresia carenţelor de enzime, vitamine şi minerale. „Fructele de pădure, coapte şi proaspete, aprovizionează organismul cu enzime alimentare active, vitamine naturale, antioxidanţi”, explică Mencinicopschi.
5. Pofta de cafea
Dorinţa nestăpânită de a consuma cafea poate indica o carenţă de sulf şi fier. Lipsa fierului trădează consumul mic de proteine şi vitamine din grupul B.
„Surse bune de sulf sunt carnea, peştele, ouăle, lactatele, varza,broccoli, conopida, cerealele integrale, germenii proaspeţi de grâu, lintea, năutul, ceapa, usturoiul. Fierul se găseşte în organe de animale, carne, ouă, ciuperci, pătrunjel, boia de ardei, cacaociocolată neagră, cafea”, exemplifică prof. Mencinicopschi. Cafeaua de dimineaţă asociată cu un produs făinos (biscuite, croissant) duce la eliberarea rapidă de carbohidraţi care forţează echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. Cafeaua ajută şi la eliberarea de adrenalină.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…