Categories: Ştiri sănătate

Ce legătură există între radiațiile telefonului mobil și anumite tipuri de cancer?

Cu toate că oamenii de ştiinţă nu s-au pus de acord cu riscurile asupra sănătăţii asociate radiaţiilor emise de telefoanele mobile, în ultimii ani anumite studii au scos în evidenţă pericolul instalării în timp a unor afecţiuni, inclusiv cancerul cerebral.

Astfel, dispozitivele mobile care emit radiații puternice cu radiofrecvență ar putea avea consecințe negative asupra sănătății noastre.

Potențialul risc de cancer

Societatea Americană de Chimie (ACS), Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Institutul Național al Cancerului din SUA consideră toate telefoanele mobile necancerogene și sigure, în afară de posibilitatea supraîncălzirii telefoanelor, informează Yahoo!Life.

Cu toate acestea, Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății consideră câmpurile electromagnetice produse de telefoane mobile „posibil cancerigene” pentru oameni.

În timp ce unele cercetări au sugerat posibile legături între utilizarea telefonului mobil și ratele mai mari ale anumitor tipuri de cancer la creier, studiile nu au dovedit că smartphone-urile cauzează, de fapt, aceste tipuri de cancer, potrivit sursei citate de adevarul.ro.

Cât de puternice sunt radiațiile emise

Unii experți spun că ar trebui să ții smartphone-ul cât mai departe de corp – cât mai des posibil – pentru a reduce riscurile potențiale, în timp ce alții spun că nu trebuie să-ți faci griji.

Dr. Rob Brown, radiolog și vicepreședinte de cercetare științifică și la Environmental Health Trust, a explicat: „Radiația urmează legea inversului pătratului: atunci când vă dublați distanța față de radiație, vă reduceți expunerea cu trei sferturi.”

„Când telefonul este în buzunar, ești expus la mult mai multă radiație decât de la routerul Wi-Fi dintr-o altă cameră sau de la turnul de telefonie mobilă de peste drum”, a continuat el.

sursa foto: healthline.com

Radiațiile telefonului mobil sunt o formă de radiație electromagnetică, emise în timpul comunicării cu turnurile de telefonie mobilă și între dispozitive. Cu toate acestea, în ciuda temerilor, nu există o legătură directă între radiațiile telefonului mobil și anumite tipuri de cancer sau alte probleme de sănătate.

Efecte asupra fertilităţii

Rob Brown subliniază că „nu există dovezi că utilizarea smartphone-urilor cauzează creșterea riscului de cancer colorectal”. Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la impactul radiațiilor asupra fertilității masculine.

Potrivit unui studiu efectuat de cercetărorii elvețieni, pe parcursul a 13 ani, utilizarea telefonului mobil poate fi legată de o concentrație și un număr mai mic de spermatozoizi. „Cea mai mare absorbție din organism va fi în organele reproducătoare masculine, în special în testicule, deoarece nu există nimic care să le protejeze”, a explicat dr. Devra Davis, fondator și președinte al Environmental Health Trust.

Telefonul oprit sau pe mod avion

Aşadar, experții recomandă păstrarea telefonului mobil cât mai departe de corp pentru a reduce expunerea la radiații. Potrivit acestora, îmbrăcămintea nu ajută, deoarece, spre deosebire de radiațiile ultraviolete de la soare, radiațiile telefonului mobil pot pătrunde prin haine.

„Cel mai sigur mod de a purta un telefon este să fie oprit”, subliniază Brown. În plus, oprirea telefonului sau folosirea modului avion, cu Bluetooth și Wi-Fi dezactivate, atunci când nu sunt necesare, poate reduce semnificativ nivelul de radiații emise de dispozitiv.

Recent Posts

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

29 de minute ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

59 de minute ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

o oră ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 ore ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

2 ore ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

3 ore ago

Citeste si: