Două cercetări recente – un studiu ce s-a aplecat asupra unei forme de leucemie, publicat în New England Journal of Medicine, şi o cercetare asupra cancerului endometrial, publicată în Nature – ar putea deschide calea spre tratamente noi, mai eficiente.
Rezultatele studiilor oferă noi motive pentru a contesta metoda veche de a clasifica tumorile în funcţie de organul unde au fost observate mai întâi şi în curajează tendinţa de a clasifica tumorile în funcţie de profilul lor genetic.
Cercetările au fost realizate în cadrul unui program amplu desfăşurat în SUA de National Institutes of Health sub numele „Cancer Genome Atlas Project”, ce are ca scop decodificarea tiparului genetic a 10.000 de tumori din 20 de cancere diferite.
Mulţumită acestor analize, oamenii de ştiinţă au identificat deja relaţii genetice între anumite forme de cancer de sân, colon şi plămâni.
De exemplu, un tip de cancer de sân prezintă mutaţii genetice foarte asemănătoare cu cele identificate la cancerul ovarian, iar anumite cancere de colon prezintă mutaţii prezente la cancerul de sân.
Cercetătorii afirmă că jumătate din cazurile de cancer de plămâni ar putea răspunde la tratamente folosite în cazul altor tipuri de tumori.
Cea mai recentă cercetare a descoperit că cea mai agresivă formă a cancerului endometrial, ce afectează mucoasa uterină, se aseamănă cu forme grave de cancer de sân şi ovarian.
Cercetătorii au stabilit, de asemenea, că o anumită mutaţie identificată deja la alte tumori este mai des întâlnită în cazul tumorilor uterine decât în cazul oricărui alt tip de cancer analizat în cadrul acestui proiect.
Mai multe medicamente au fost concepute pentru a ţinti această mutaţie. Mulţumită noilor date, aceste medicamente pot fi acum folosite împotriva cancerului endometrial, ce omoară 8.000 de oameni anual şi care este diagnosticat la 50.000 de persoane.