Deteriorarea creierului asociată cu îmbătrânirea este cauzată de mai multe probleme de sănătate, cum ar fi maladia Alzheimer, accidentul vascular cerebral, demenţa fronto-temporală şi alte boli neurodegenerative mai puţin comune.
Deşi comunitatea medicală consideră în mare parte că degenerarea la nivelul creierului apare doar după 65 de ani, studii recente arată că schimbări negative în ţesuturile nervoase apar şi de la 50 de ani sau chiar mai devreme. Iar odată ce alterările degenerative s-au petrecut, există puţine opţiuni terapeutice care să ducă la recâştigarea funcţionalităţii creierului.
Cum accidentele vasculare majore reprezintă o cauză principală a degenerării creierului şi a declinului mintal şi accidentele minore sau deteriorările mai puţin serioase de la nivelul vaselor de sânge din creier pot duce la demararea procesului degenerativ, problemele cardiovaculare pot fi indicatori ai declinului mintal.
Colesterolul ridicat şi obezitatea, care sunt factori de risc pentru apariţia bolilor de inimă, sunt probleme la fel de periculoase şi pentru creier.
Colesterolul, spre exemplu, duce la obstrucţionarea fluxului de sânge după ce se depune pe artere, cauzând reducerea aportului de oxigen şi de nutrienţi care ajung la creier.
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Neurology, persoanele care au riscul de a dezvolta boli de inimă sunt mai predispuse declinului cognitiv, iar testele folosite pentru evaluarea riscului dezvoltării afecţiunilor inimii sau accidentului vascular pot detecta şi un posibil declin cognitiv.
Femeile din țările din estul Europei trebuie să muncească în medie de trei ori mai…
La Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași a fost inițiată o anchetă privind suspiciuni de…
Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…
Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…
În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…
O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…