Din cuprinsul articolului
Legătura dintre bacteriile intestinale și boli oculare devastatoare, potrivit unui nou studiu. Bolile oculare considerate de mult timp a fi pur genetice pot fi cauzate parțial de bacterii care scapă din intestin și călătoresc spre retină, a concluzionat un nou studiu publicat pe 26 februarie în Cell.
De obicei, se crede că ochii sunt protejați de un strat de țesut pe care bacteriile nu îl pot pătrunde, așa că rezultatele sunt „neașteptate”, spune Martin Kriegel, cercetător în microbiom la Universitatea din Münster din Germania, care nu a fost implicat în lucrare.
Martin Kriegel: „Aceasta este o mare schimbare de paradigmă”, adaugă el.
Bolile retinei moștenite, cum ar fi retinita pigmentară, afectează aproximativ 5,5 milioane de oameni din întreaga lume. Mutațiile genei Crumbs homolog 1 (CRB1) sunt o cauză majoră a acestor afecțiuni, dintre care unele provoacă orbire.
Cercetări anterioare au arătat că bacteriile nu sunt atât de rare în ochi pe cât credeau oftalmologii anterior, ceea ce i-a determinat pe autorii studiului să se întrebe dacă bacteriile provoacă boli ale retinei , spune co-autorul Richard Lee, pe atunci oftalmolog la University College London.
Mutațiile slăbesc legăturile dintre celulele care căptușesc colonul, în plus față de rolul lor observat îndelung în slăbirea barierei de protecție din jurul ochiului, au descoperit Lee și colegii.
Acest lucru l-a determinat pe coautorul studiului, Lai Wei, medic oftalmolog la Universitatea Medicală Guangzhou din China, să creeze șoareci mutanți Crb1 cu niveluri reduse de bacterii.
Acești șoareci nu au arătat nicio dovadă de distorsiune a straturilor celulare din retină, spre deosebire de omologii lor cu flora intestinală tipică.
În plus, tratarea șoarecilor mutanți cu antibiotice a redus afectarea ochilor, sugerând că persoanele cu mutații CRB1 ar putea beneficia de antibiotice sau medicamente antiinflamatoare care reduc efectele bacteriilor.
„Dacă acesta este un mecanism nou care poate fi tratat, va transforma viața multor familii”, spune Lee.
Deși studiul prezintă o „idee frumoasă”, persoanele cu mutații CRB1 ar trebui să-și tempereze entuziasmul, spune Jeremy Kay, neurobiolog la Universitatea Duke din Durham, Carolina de Nord.
„Sunt foarte îngrijorat că pacienții vor citi acest text și vor crede că au un răspuns ușor”, spune el, când în realitate rămâne o imagine complexă.
La șoarecii utilizați în studiu, bolile oculare legate de Crb1 durează de obicei ani să se dezvolte complet – cu mult în afara intervalului de timp al studiului – lăsând-o pe Kay nesigur că rezultatele se vor traduce la oameni.
În plus, „Nu cred că au demonstrat că bacteriile intră de fapt în ochi suficient de extins pentru a face ceva special ”, spune el.
Și dacă bacteriile intestinale provoacă infecții la ochi, „am presupune [infecțiile] se întâmplă și în alte locuri”, lucru care nu a fost încă observat la persoanele cu mutații CRB1.
„Traducerea [la oameni] este întotdeauna marea întrebare ”, spune Lee. Între timp, Kriegel spune că bacteriile transmise în intestin pot infecta de preferință anumite alte site-uri, din motive pe care oamenii de știință încă nu le înțeleg.
Deoarece bacteriile sunt rare în ochi, o cantitate mică ar putea avea un efect exagerat.
„Nu ar putea strica să încerci antibiotice la pacienți ”, spune Kay. Dar el mai crede că CRB1 provoacă modificări genetice la nivelul ochiului, care sunt dăunătoare, chiar și în absența bacteriilor.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…