Sari la conținut

Ce legătură are nivelul scăzut al fierului în organism cu apariția și agravarea bolilor de inimă?

Deficitul de fier este frecvent întâlnit la pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică, iar la nivelul Europei se estimează că este prezent la aproximativ 50% dintre aceştia. Fie că este asociat sau nu cu anemia, deficitul de fier scade capacitatea de efort şi afectează calitatea vieţii pacienţilor. O meta-analiză prezentată în cadrul Congresului Societăţii Europene de Cardiologie, Londra 2015, demonstrează că tratamentul cu carboximaltoza ferică este asociat cu reducerea de până la 41 de procente a riscului de respitalizare şi a deceselor cauzate de factorii de natură cardiovasculară.

Meta-analiza are la bază patru studii clinice realizate prin metoda dublu-orb, în rândul pacienților din ambulatoriu care suferă de insuficiență cardiacă cronică (ICC) sistolică şi deficit de fier. Studiile clinice au comparat eficacitatea şi siguranţa terapiei intravenoase cu carboximaltoza ferică (Ferinject®) faţă de placebo.

Prof. Dr. Stefan Anker, prim-autor al meta-analizei şi ex-preşedinte al Asociaţiei de Insuficiență Cardiacă din cadrul Societății Europene de Cardiologie, declară: „Analiza arată că tratarea deficitului de fier la pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică sistolică cu carboximaltoza ferică, ar putea avea un impact semnificativ asupra evoluției bolii. Deficitul de fier este frecvent întâlnit în cazurile de insuficienţă cardiacă şi contribuie la agravarea bolii. Cu toate că aceste rezultate trebuie confirmate de un studiu clinic extins, diagnosticarea şi tratarea deficitului de fier trebuie luate negreşit în considerare în cazul tratamentului bolnavilor care suferă de ICC.”

În cadrul meta-analizei, au fost analizate datele a 839 de pacienţi trataţi în 138 de centre medicale din 19 ţări. Pentru toate cele patru studii, spitalizările şi cauzele decesului au fost evaluate independent şi anonim de o comisie de evaluare care a folosit aceleaşi criterii pre-definite.

Despre Ferinject®

Ferinject® (carboximaltoza ferică) este o terapie non-dextran, intravenoasă, de substituţie cu fier, descoperită şi dezvoltată de Vifor Pharma, o companie a Grupului Galenica. Ingredientul farmaceutic activ al Ferinject® este carboximaltoza ferică. Până în prezent, la nivel mondial, Ferinject® este distribuit în 68 de ţări pentru tratamentul deficitului de fier şi este administrat în cazurile în care preparatele cu fier oral sunt ineficiente, sau nu pot fi utilizate. În multe ţări, preparatele de substituţie cu fier intravenos sunt utilizate în principal pentru tratamentul pacienţilor dializaţi. Totuşi, deficitul de fier este şi o complicaţie a multor altor boli. Vifor Pharma evaluează noi oportunăţi de tratament ale deficitului de fier cu Ferinject® în diferite arii terapeutice. Alte studii clinice cu Ferinject® sunt în curs de derulare în boala cronică de rinichi (BCR), oncologie (anemia pacienţilor oncologici), cardiologie (insuficienţa cardiacă cronică), managementul transfuziilor de sânge la pacienţi, precum şi sănătatea femeilor.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel