Cartofii prăjiți crocanți dar și pâinea prăjită conțin un nivel crescut de acrilamide, niște substanțe cancerigene care se dezvoltă când alimentele sunt gătite la temperaturi înalte.
Prof. Guy Poppy a precizat că nivelul de acrilamide este direct proporțional cu gradul de gătire, deci cu cât pâinea sau cartofii sunt mai crocanți, cu atât nivelul de acrilamide pe care îl conțin este mai mare.
Guy Poppy a mai spus că pâinea prăjită cu cel mai mic nivel de acrilamide trebuie să aibă o culoare cât mai deschisă posibil. Acest lucru e valabil și pentru cartofii prăjiți.
Acrilamidele sunt niște substanțe cancerigene care se formează din reacția dintre aminoacizii, zaharurile și apa din cartofi și pâine, la temperaturi de peste 120C.
Nivelul de acrilamide prezent în pâinea cel mai puțin prăjită este de aproximativ 9 micrograme per kilogram, în timp ce pâinea cea mai mult prăjită (cea de culoare neagră) este de 167 micrograme per kilogram.
Experții atrag atenția ca atunci când prăjim pâine sau cartofi, culoarea acestora să fie cât mai deschisă posibil pentru a evita susbtanțele carcenigene.