Sari la conținut

Ce îți apare pe piele când ești în prag de diabet. Nu ignora semnele

Eczema herpeticum e însoțită de mâncărime intensă
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Este crucial să căutați asistență medicală imediată dacă suspectați eczema herpetică.

Semne de diabet pe piele. Persoanele cu diabet au un risc mai mare de erupții cutanate, cum ar fi acanthosis nigricans. Glicemia crescută (hiperglicemia) este adesea de vină. O erupție cutanată poate fi, de asemenea, un semn de prediabet.

Pentru persoanele care nu au diabet, o erupție cutanată poate fi primul semn de creștere a zahărului din sânge (hiperglicemie) sau prediabet. În această situație, medicul vă poate ajuta să luați măsuri pentru a preveni progresia prediabetului către diabet.

Dacă ați fost diagnosticați cu diabet și urmați un tratament, o erupție cutanată poate indica faptul că trebuie să ajustați medicația pentru a vă scădea nivelul de zahăr din sânge. Unele alte erupții cutanate rezultă din fluxul sanguin redus către extremități (mâini și picioare).

Cum arată erupțiile cutanate provocate de diabet

Erupțiile cutanate diabetice arată diferit în funcție de tip și cauză. Unele afectează doar persoanele cu diabet și dispar, de obicei, atunci când nivelul glicemiei este scăzut. Aceste erupții cutanate includ:

  • Vezicule (bullosis diabeticorum): se pot forma vezicule nedureroase pe dosul palmelor, pe picioare și antebrațe. Această afecțiune rară afectează cel mai adesea persoanele care au neuropatie diabetică;
  • Dermopatie diabetică: pe tibie apar pete solzoase de culoare maro-deschis, de formă rotundă, asemănătoare petelor de bătrânețe. Aceste pete inofensive nu au nevoie de tratament.
  • Scleroza digitală: Unii oameni cu diabet zaharat de tip 1 au pielea întărităși groasă pe dosul palmelor. Articulațiile degetelor se rigidizează, îngreunând mișcarea;
  • Necrobiosis lipoidica diabeticorum (NLD): Această erupție cutanată care apare în zona inferioară a piciorului este mai frecventă la femei. NLD provoacă pete în relief, roșii, cu un centru galben. Vasele de sânge pot fi mai vizibile;
  • Sindromul piciorului diabetic: Acestea sunt ulcere care se dezvoltă în urma traumei pielii. Vindecarea ulcerelor poate dura mult timp și există un risc crescut de infecție.

Alte afecțiuni pot afecta pe oricine, dar sunt deosebit de frecvente în rândul persoanelor cu diabet. Aceste afecțiuni care cauzează erupții cutanate pot fi, de asemenea, un semn de avertizare pentru pre-diabet:

  • Acanthosis nigricans (AN): Această afecțiune provoacă pete închise la culoare, de obicei sub braț sau pe gât. Afectează frecvent persoanele care au supraponderalitate/obezitate. Acanthosis nigricans poate fi un semn de avertizare pentru creșterea zahărului din sânge sau al prediabetului.
  • Granulomul inelar diseminat: Granulomul inelar afectează adesea copiii sănătoși și adulții tineri. La persoanele cu diabet, granulomul inelar diseminat formează inele sau arce pe degete, mâini, picioare și urechi. Erupția poate fi roșie, maro-roșcată sau nuanța pielii. Nu provoacă durere, dar poate da mâncărime. De multe ori se va vindeca fără terapie.
  • Xantomatoza eruptivă: umflăturile cutanate dure, galbene, de mărimea unui bob de mazăre care pot provoca mâncărime și pot fi avea un cerc roșu în jur. Această erupție cutanată afectează cel mai adesea dosul palmelor, picioarele, brațelor și feselor. Printre persoanele cu diabet zaharat de tip 1, este cel mai frecvent la bărbații care au colesterolul ridicat.
  • Vitiligo: Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sunt mai predispuse la această afecțiune a pielii. Determină pielea să piardă pigmentul, substanța care dă culoarea pielii. Unii oameni observă pete deschise sau albe de piele. Rareori, dă mâncărime sau durere. Tratamentele includ creme cu corticosteroizi, tratamente cu laser și terapie cu lumină.
  • Lichenul plan: o erupție cutanată cu lichen plan este caracterizată prin apariția de umflături violete care dau mâncărime. Acesta apare, de obicei, pe glezne și încheieturi, dar uneori și în gură. Există multe terapii, atât locale, cât și pastile, care pot fi folosite pentru a trata acest lucru.
  • Colagenoza perforantă reactivă dobândită (ARPC): Aceasta este de obicei observată la pacienții cu boală renală. Erupția cutanată este de obicei cu umflături roșii și mâncărime.
Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel