Din cuprinsul articolului
Există multe motive pentru care vă puteți trezi în mijlocul nopții. Adoptarea anumitor obiceiuri poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului, în funcție de cauză.
Trezitul în mijlocul nopții nu este neobișnuit. Cei mai mulți oameni se trezesc de fapt de mai multe ori în timpul nopții fără să observe, deoarece adorm din nou rapid. Unele dintre treziri durează doar câteva secunde. Unele dintre treziri pot fi de lungă durată și revenirea la somn poate fi dificilă și anevoioasă.
Dacă vă treziți la ora 3 dimineața sau la o altă oră și nu puteți adormi imediat la loc, poate fi din mai multe motive. Printre acestea se numără cicluri de somn mai ușoare, stres, condiții de sănătate subiacente sau chiar factori de mediu. Aceștia din urmă ar putea include zgomotul de la camionul care ridică gunoiul, animalul de companie care sare pe pat dorind să se joace sau să iasă afară.
Trezirile tale de la ora 3 dimineața pot apărea rar și să nu fie nimic grav, dar nopțile regulate de acest fel ar putea fi un semn de insomnie. Modificarea obiceiurilor de somn, reducerea stresului și consultarea medicului dumneavoastră cu privire la factorii care ar putea cauza un somn perturbat vă pot ajuta să evitați aceste treziri nedorite.
Există multe motive pentru care vă puteți trezi la ora 3 dimineața. S-ar putea să vă treziți frecvent în timpul unei perioade de stres. Sau trezirile tale la 3 dimineața pot fi un semn de insomnie.
Poate fi dificil să identificați cauza acestor întreruperi deranjante ale somnului dumneavoastră, dar iată câteva motive pentru care vă puteți trezi la ora 3 dimineața.
Stresul poate fi primul lucru de luat în considerare dacă trezirile la 3 dimineața sunt un lucru nou. Atunci când vă simțiți stresat, corpul dumneavoastră activează sistemul nervos simpatic și este posibil să vă treziți brusc în mijlocul nopții.
Este posibil să resimțiți o creștere a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Aceste modificări corporale pot face dificilă adormirea la loc.
Nivelul dumneavoastră de stres poate fi ridicat dacă ceva din viața dumneavoastră provoacă anxietate sau îngrijorare. Stresul ar putea fi legat de schimbări sau de incertitudinea din jurul locului de muncă, relațiilor, sănătății sau finanțelor dumneavoastră.
Ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră despre nivelurile de stres dacă acestea sunt prelungite. Terapia sau ajustările stilului de viață pot, de asemenea, reduce stresul.
Insomnia este o afecțiune a somnului care poate fi diagnosticată, în care aveți dificultăți în a adormi din nou după ce vă treziți noaptea în mod regulat. O parte semnificativă a populației suferă de insomnie. A avea probleme în a adormi sau a rămâne adormit 3 sau mai multe nopți pe săptămână, timp de 3 sau mai multe luni, cu consecințe în timpul zilei, este considerată insomnie cronică.
Un studiu a constatat că între 10% și 20% din populație suferă de insomnie și că rata a crescut la 40% la adulții în vârstă.
Îmbătrânirea joacă un rol important în ciclurile de somn. Atunci când îmbătrâniți, ciclurile de somn se schimbă, puteți lua medicamente care vă modifică tiparele de somn și puteți dezvolta o altă afecțiune care afectează somnul.
Pe măsură ce îmbătrâniți, calitatea somnului dumneavoastră scade, deoarece petreceți mai puțin timp în somn profund. Prin urmare, sunteți mai predispus la treziri cauzate de factori externi, cum ar fi zgomotul și lumina. Timpii de somn-veghe se pot schimba, de asemenea, odată cu vârsta. Este posibil să vă culcați și să vă treziți mai devreme decât la o vârstă mai tânără.
Este posibil să luați un medicament care interferează cu somnul dumneavoastră nocturn. Acestea pot include:
Discutați cu medicul dumneavoastră dacă suspectați că un medicament vă provoacă trezirea în mijlocul nopții. Este posibil să puteți încerca un alt medicament pentru afecțiunea dumneavoastră sau să practicați modificări ale stilului de viață care să favorizeze un somn de calitate.
Este posibil să dezvoltați o afecțiune care să vă afecteze somnul și să provoace o trezire la ora 3 dimineața. Unele dintre aceste afecțiuni includ:
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…