Sari la conținut

Ce înseamnă un infarct osos și cum se manifestă. Categoria cea mai afectată

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Ce înseamnă infarct osos. Așa cum inima cedează când sângele nu mai circulă bine, tot la fel se poate întâmpla și cu oasele și se ajunge la  această afecțiune denumită infarct osos.

Termenul nu este comun, deși afectează destul de multe persoane, în special bărbați.  Dr. Tarek Nazer, medic specialist Ortopedie-Traumatologie, ne-a explicat cum poate fi descoperită această boală “tăcută” a oaselor.

Printre pacienții cu risc sunt fumătorii, consumatorii de alcool și cafea, cei care lucrează în condiții de stres, în mediu toxic sau persoanele care au urmat tratamente pe bază de cortizon.

Cum apare infarctul osos

Infarctul osos este de fapt o leziune a țesutului osos cauzată de o obturația circulației sanguine care irigă zona respectivă. Mai este cunoscut și sub numele de osteonecroză. El poate apărea idiopatic sau secundar unei condiții care reduce fluxul de sânge la os.

Traumatismele sunt și ele vinovate de infarctul osos în egală măsură în care și hiperpresiunea osoasă în asociere cu alte boli ca lupusul eritematos, hemofilia, afecțiunile hematologice, pancreatita, diabetul sau infecțiile duc la apariția acestei probleme de sănătate. De asemenea sunt predispuse la infarct osos persoanele care fac abuz de alcool, cafea, fumat, care lucrează în mediu toxic sau care au urmat tratament cu corticosteroizi.

Simptomele infarctului osos

În fazele incipiente, infarctul osos este complet asimptomatic, dar în stadiile mai avansate apar durerea și redoare articulară (limitarea mișcării), sensibilitate la palpare, uneori și deformări articulare și atrofie musculară din cauza inactivității articulației respective. Medicul ortoped pune acest diagnostic de infarct osos pe baza examenelor imagistice de tipul rezonanței magnetice sau scanărilor tomografice.

Ce oase pot fi afectate de infarct

Toate oasele pot fi afectate de infarct, dar în special cele ale membrelor inferioare. Cel mai cunoscut infarct osos şi cel mai invalidant este cel care apare la nivelul capului femural. Acesta este cunoscut sub numele de necroză aseptică de cap femural. Pe locul doi se află genunchiul şi metatarsienele. Această condiţie patologică mai poartă denumirea de necroză osoasă.

Cât de periculos e infarctul osos

Din fericire, infarctul osos nu provoacă moartea, cum se întâmplă de exemplu în cazul infarctului miocardic, însă acest lucru nu trebuie să-l facă pe pacient să se culce pe o ureche și să nu se trateze corespunzător. Vizita la medic de la apariția primelor semne este extrem de importantă. Un specialist poate ajuta bolnavul să evite operația sau să stopeze evoluția bolii. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 şi 60 de ani sunt cele mai predispuse la această îmbolnăvire. Se pare că cei mai afectaţi sunt bărbaţii.

Cum se tratează infarctul osos

Abordarea nechirurgicală înseamnă tratament cu antiinflamatoare și analgezice. Dar și reducerea activității fizice, terapie specială pentru a reduce simptomele. Sau mers fără sprijin în articulația afectată cu ajutorul bastonului sau a cârjelor.

Tratamentul chirurgical implică decompresia medulară a osului afectat, chiuretaj și tansplant de os sănătos în zona afectată. În cazurile mai avansate ale bolii, pacientul poate primi recomandarea de a fi supus artroplastiei (procedură prin care se reface integritatea și funcția unei articulații). Sau poate avea varianta înlocuirii totale a articulației ori a osului afectat cu o proteză.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel