Sari la conținut

Ce înseamnă tehnica dentară digitală și ce avantaje are

Lumea modernă vine cu soluții tehnologice menite să ne ușureze viața și munca dar, nu în ultimul rând, să ne ajute să atingem perfecțiunea în domeniile care necesită atenție la detalii.
Același lucru se întâmplă și în stomatologie. Tehnica digitală vine cu o serie de avantaje atât pentru medici cât și pentru pacienți, pe care le vom discuta în continuare cu dr. Anca Vereanu, medic primar stomatolog, specialist în chirurgie dento-alveolară și implantologie orală.
„TEHNOLOGIA AJUTĂ SĂ FII MAI EFICIENT, MAI PRECIS, MAI ACURAT ȘI MAI FRUMOS” – dr. Anca Vereanu.

Ce înseamnă tehnica digitală?

Dr. Anca Vereanu: Tehnica digitală se referă la un aparat ultraperformant cu ajutorul căruia, în aceeași zi, medicul stomatolog poate face pacientului o fațetă sau o coroana printr-o procedură simplificată și mult mai acurată. Pentru a înțelege cum funcționează tehnica digitală, trebuie să o comparăm cu cea clasică.

Spre exemplu, în tehnica clasică pentru a face o coroană sau o fațetă se șlefuiește dintele, se face preparația, se amprentează cu silicon (moment în care pacienții cu reflexe de vomă exagerată simt un disconfort) iar în tehnica digitală amprentarea se face cu ajutorul unui scanner intraoral care practic ia mii de cadre reconstruind o imagine digitală 3D a dintelui șlefuit.

Practic, nu trebuie să mai introduci acea lingură de amprentă cu material în gură. Cu acest aparat, vezi fiecare dinte de 10 ori mai mare decât este în realitate. Poți vedea mai bine dacă preparația este bine făcută și se vede perfect limita preparației – element important ce asigură etanșeitatea viitoarei coroane astfel încât să se evite formarea plăcii dentare între lucrare și gingie.

Laboratorul nu are această imagine, se bazează doar pe amprenta luată în cabinet care de multe ori nu este fidelă și nu redă detaliile din gură. De asemenea, aparatul îți dă posibilitatea de a crea un design unic fațetei/coroanei, încât să fie cât mai apropiată de imaginea celorlalți dinți și să nu se observe diferențele.

Practic, poți machia dintele, poți face treceri de culoare, de la un alb închis lângă gingie până la partea puțin mai transparentă a dintelui spre marginea lui liberă. Odată stabilit designul, dintele se frezează într-o mașină de frezat – un mini strung și apoi este gata de cimentat în aproximativ 30 minute.

Ce se poate face și ce nu cu ajutorul acestei tehnici?

Dr. Anca Vereanu: Tehnica digitală, deși îți dă marele avantaj de a lucra pe loc fațetele, nu înseamnă că te face să renunți la tehnicile clasice și la laboratoarele de tehnică dentară. Acestea au rolul lor foarte important în continuare. Punțile totale, punțile largi, dinții ficși într-o zi, toate acestea trebuie să se lucreze în continuare în colaborare cu laboratoarele de tehnică dentară.

Ce putem face cu ajutorul tehnicii digitale sunt coroanele unidentare, punțile de 2-3 elemente, fațete sau pivoți din zirconiu. Avantajul mare este economia de timp a pacientului. Practic se reduce numărul de ședințe de tratament.

Cât durează procesul?

Dr. Anca Vereanu: Aproximativ 1 oră. În funcție de cât de experimentat este medicul – pentru că în această tehnică este foarte importantă experiența și finețea stomatologului – într-o jumătate de oră se poate face preparația, în 3 minute îl scanezi, în alte 10 poți îmbunătăți designul propus de softul de design dentar iar frezarea durează 12-16 minute. În mașină se introduce un cub de ceramică, apropiat ca și culoare de dinții vecini.

Când este gata frezarea dintelui, urmează partea de machiaj, când se pot face inclusiv pete, să zicem, pentru a părea cât mai natural, și mai stă 24 minute la cuptor. Deci, durează aproximativ 1-1,5 ore până când pacientul poate plece. Folosind tehnica clasică, poate dura chiar și 5 zile – timp de lucru în laborator, pacientului trebuind să i se pună și o lucrare provizorie.

Cât de rezistentă este o astfel de lucrare?

Dr. Anca Vereanu: O lucrare făcută în tehnica digitală este la fel de rezistentă ca și dintele natural, dacă nu mai mult. Duritatea dintelui natural este de 200-400 Mpa (megapascali) în timp ce materialele din care sunt făcute lucrările pot ajunge chiar și la peste 800-1000 Mpa. Fațeta nu se rupe însă se poate să se descimenteze pentru că este lipită prin tehnici adezive – de lipire. Descimentarea poate apare la loviri sau șocuri direct pe fațetă.

Care sunt avantajele estetice?

Dr. Anca Vereanu: În primul rând aceste materiale noi cu care lucrăm sunt full ceramice, non-metalice cu aspect estetic superior și foarte natural.
Se pot face pivoți din zirconiu pe dinți deteriorați și de asemenea se pot face și punți de 3 dinți.

Se pot face lucrări provizorii pe dinți șlefuiți sau pe implanturi atunci când se așteaptă finalizarea altor faze de tratament. Lucrările provizorii făcute cu tehnica digitală sunt lucrări foarte naturale și cu rezistență crescută datorită materialelor superioare. Ele au rol în vindecarea și dirijarea țesuturilor postoperator sau de stabilire a formei și lungimii viitoarelor coroane/fațete definitive. Practic pe aceste provizorii te poți „juca„ pe forma dinților până este agreată de pacient.

Un alt mare avantaj este că poți face coroane înșurubate pe implant într-o oră. Aici trebuie precizat ca modul în care a fost pus implantul influențează major estetica coroanei finale. Poziționarea corectă a implanturilor este foarte importantă. Implantul trebuie să cadă fix sub dinte. Era nouă a stomatologiei nu mai începe cu inserarea implanturilor și apoi cu facerea lucrării.

Mai întâi se face o simulare corectă a lucrării, apoi stabilim poziția implanturilor. Iar tehnica digitală ne ajută și ne scutește de timp iar pe pacient de stres. Avantajele acestei tehnici se evidențiază și prin faptul că poți face anumite corecții estetice cu pacientul de față. Corectarea liniei de simetrie dintre dinții centrali, simetria de lungime a dinților pe stânga și pe dreapta, simetria surâsului -toate aceste detalii fiind mult mai simplu de executat atunci când pacientul este prezent spre deosebire de lucrul pe un model de gips care nu aduce nici o informație despre poziția buzelor, linia surâsului sau lungimea optima a dinților.

Aceste detalii sunt posibil de transmis laboratorului doar prin înregistrări video ale pacientului sau fotografii multiple îngreunând mult colaborarea și mărind timpul de lucru.
Într-o lume în care totul e „ pe repede înainte” devine tot mai prioritară eficientizarea manevrelor, a numărului de vizite la medic și atingere rezultatului optim în timp mai scurt.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel