Categories: Ştiri sănătate

Ce înseamnă să mănânci sănătos, de fapt? Nutriționist: „Noi avem nevoie de 15 alimente diferite în fiecare zi”

Un stil de viață sănătos și echilibrat se bazează pe 3 elemente esențiale: alimentația, odihna și exercițiile fizice. În privința alimentației, un renumit nutriționist detaliază ce înseamnă să mănânci sănătos, cu adevărat. Zilnic, organismul trebuie să primească nutrienții necesari cu ajutorul unei diete variate, care să includă 15 alimente diferite.

Mihaela Bilic, expert în nutriție și boli metabolice, a explicat pentru Antena 3 ce implică o dietă sănătoasă, atât în post, cât și în mod normal. De asemenea, ea detaliază cum trebuie să mâncăm în timpul postului, pentru a menține sănptatea organismului.

Ce înseamnă să mănânci sănătos, de fapt?

Extremismul alimentar, în care decizi că trebuie să elimini anumite categorii de alimente, nu are cum să fie sănătos. (…) Noi avem nevoie de 15 alimente diferite în fiecare zi. Fără o mâncare gătită nu ai cum să atingi numărul acesta de alimente. Nu trebuie să fie aceleași alimente în fiecare zi. (…) Important este să le bifăm, dar nu într-un meniu zilnic”, a explicat  nutriționistul.

Cum mănânci în timpul postului?

„Mie mi se pare că în post importantă este un tip de smerenie și de confruntare cu foamea.

Trebuie să ai o insatisfacție, să fie greu, să fie dureros, tocmai pentru că, eu așa îl văd pe acest post, prin lipsa îndestulării și a mulțumirii trupești redescoperi această bucurie. (…) Eu aș vedea postul ca pe un exercițiu de disciplină, o perioadă în care să mănânci mai rar, să renunți la toate ronțăielile, să te confrunți cu senzația de foame și să realizezi că nu e nicio tragedie (…) Postul este o perioadă în care ne îngrășăm.

Produsele de post nu țin de foame, e multă grăsime acolo. Dacă ar fi să luăm o variantă pentru echilibrul corpului nostru, ce înseamnă o dietă echilibrată și sănătoasă, înseamnă din toate câte un pic. Picul acesta este greu de menținut. Spre exemplu,nu spune nimeni că trebuie să mănânci de trei ori pe zi carne, adaugă nutriționistul.

Soia, de evitat

„Soia, dacă nu știi exact sursa din care provine, este cea mai modificată genetic. Din această cauză, industria alimentară s-a modificat și veți vedea că toate produsele care avea proteine din soia vor avea proteine din mazăre.

Soia e atât de modificată genetic că pune probleme de sănătate. Ea are fitoestrogeni, substanțe care mimează perfect estrogenul feminin uman și atunci când abuzăm de soia ne trezim cu dereglări hormonale”, atenționează Mihaela Bilic.

 

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

2 minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

32 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: