Din cuprinsul articolului
Deși profesioniștii din domeniul sănătății mintale nu au ajuns la un acord oficial asupra unei definiții pentru minciuna patologică, majoritatea sunt de acord că acest tip de minciună este un obicei cronic (pe termen lung) și excesiv de a minți. Un studiu descrie minciuna patologică ca fiind faptul de a spune cinci sau mai multe minciuni pe o perioadă de 24 de ore, în fiecare zi, timp de mai mult de șase luni.
Este demn de remarcat faptul că minciuna patologică nu este recunoscută ca diagnostic în Manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor mentale, ediția a cincea (DSM-5), astfel încât este dificil pentru furnizorii de servicii medicale să diagnosticheze și să înțeleagă mai bine acest obicei.
Cercetările privind minciuna patologică sunt limitate, astfel încât experții nu știu exact cât de comună este cu adevărat minciuna patologică. Însă, unii cercetători susțin că în jur de 5% până la 13% dintre oameni ar putea fi mincinoși patologici.
Minciuna patologică (cunoscută în mod oficial sub numele de pseudologia fantastică) este un termen inventat de psihiatrul Anton Delbrueck în 1891. Ceea ce a descoperit el a fost că mincinoșii patologici spun minciuni care sunt în mod clar extreme pentru cei din afară, dar care erau percepute de mincinoșii patologici înșiși ca fiind în domeniul posibilităților. De asemenea, el a observat că poveștile (sau minciunile) lor erau diferite de minciuna obișnuită, de memoria falsă sau de iluzii.
Nu există o definiție „gold standard” pentru minciuna patologică. Cu toate acestea, unele cercetări au remarcat o serie de caracteristici comune pe care le pot avea mincinoșii patologici, cum ar fi:
Cei mai mulți oameni au spus o minciună la un moment dat în viața lor. Uneori, s-ar putea să spuneți o minciună albă pentru a menaja sentimentele cuiva. Alteori, puteți spune o minciună pentru a vă împiedica să faceți față consecințelor împărtășirii adevărului.
De fapt, cercetările sugerează că majoritatea oamenilor spun în medie între zero și două minciuni pe zi. Dar, cei care mint mai frecvent pot spune între cinci și 20 de minciuni pe zi. Oamenii care mint frecvent o fac adesea fără motiv. Acest obicei devine un mod de viață pentru ei, deschizându-le calea spre a deveni mincinoși patologici.
Dar, există mai multe tipuri de minciună pe care dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți s-ar putea să le comiteți. Cercetările privind minciuna au identificat următoarele tipuri de minciună:
Îți poți da seama adesea dacă te asociezi cu un mincinos patologic pe baza frecvenței cu care îți spune minciuni și dacă minciunile par dramatice sau grandioase. Cu toate acestea, unii oameni de știință susțin, de asemenea, teoria conform căreia majoritatea oamenilor tind să prezinte semne non-verbale de minciună. Aceste indicii non-verbale pot indica faptul că cineva minte:
Acestea fiind spuse, este important să înțelegem că fiecare persoană poate, de asemenea, să afișeze semne individualizate pentru a arăta că minte. Aceste semne pot fi influențate de genetică, comportamente culturale, experiențe personale și factori situaționali.
Nu este întotdeauna ușor să recunoști dacă cineva te minte. În plus, față de încercarea de a detecta dacă cineva vă minte prin acțiunile sale non-verbale, ascultați ce spune. De obicei, vor exista neconcordanțe în poveștile lor sau lucruri care par complet de necrezut. Poveștile lor pot intra chiar în conflict cu informații concrete.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…