Este foarte interesant de stiut ca oamenii au descoperit încă din perioada neolitică cum sa obtina faina, să o amestece cu apă şi cu alte ingrediente pentru a crea aluatul de pâine, considerat una dintre cele mai timpurii mâncăruri din istorie.
Pâinea ne-a însoţit viaţa de zi cu zi încă de la inceputuri, reprezentand, de cele mai multe ori, partea cea mai importanta din aceasta. Astfel, ea a ajuns să capete o însemnătate culturală şi socială nebănuită.
În Orient, pâinea înseamnă mai mult decât mâncare – ea face referire la necesităţile oamenilor în general: în India, spre exemplu, necesităţile de bază sunt pâinea, hainele şi casa. Creştinii folosesc pâinea la împărtăşanie, iar cuvântul “companion” are la bază cuvintele latineşti com- “cu” şi panis “pâine”.
Poetul roman Juvenal satiriza politicienii vremii spunând că acestora le pasă numai de pâine şi circ, iar în Israel cuvântul cel mai des folosit în acţiunile legate de muncă este “lekhem, avoda” [pâine si muncă]. În ziua de azi, în multe ţări, cuvântul “pâine” este folosit pentru a exprima de fapt banii.
Astăzi, industria alimentară ne oferă posibilitatea de a alege din zeci de sortimente de pâine. Dar cum alegem pâinea cea mai potrivită? Cum citim coret eticheta unei pâini? La aceste întrebări răspunde nutriționista Mihaela Bilic.
„La ce trebuie să fim atenți când căutăm o pâine de calitate? Să conțină doar ingrediente simple, fără E-uri, coloranți, agenți de afânare și amelioratori de gust. Consumatorii doresc o pâine gustoasă, care să rămână proaspătă timp de câteva zile și să nu mucegăiască. Iar aceste obiective pot fi atinse rapid și ieftin prin metode chimice.
O pâine bună înseamnă timp și răbdare. Înseamnă făină de calitate și rețetă tradițională, cu maia naturală. O pâine bună reprezintă mândria brutarului și satisfacția consumatorului. Cum arată o etichetă curată?
✳️ Nu se folosesc premixuri, iar sortimentele de făină sunt enumerate individual, în ordinea descrescătoare a prezenței lor în produs. Singurul adaos care este permis este cel de semințe.
✳️ Agentul de creștere este maiaua, iar etichetarea pentru o maia lichidă activă trebuie să fie formată din 3 cuvinte: făină, apă, cultură starter. Atenție, există și pâine “preparată” cu maia, în acest caz agentul de creștere este de fapt drojdia, în amestec cu maia uscată și inactivă.
✳️ Timpul de dospire este de 48-72 ore, interval necesar pentru fermentația lactică care ajută la predigestia glutenului și neutralizează o parte din fitații din făină (substanțe care blochează absorția de minerale din cereale).
O pâine buna are gust ușor acid, un miez aerat și o consistență elastică. O pâine cu etichetă curată este mai hrănitoare, mai ușor de digerat și are un indice glicemic mai mic. Și chiar dacă prețul este mai mare, merită, e o investiție în sănătatea voastră!”, a explicat nutriționista Mihaela Bilic într-o postare pe rețelele sociale.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…