Din cuprinsul articolului
Inimă mărită este un “diagnostic” pe cât de vag, pe atât de alarmant pentru pacienți. Inima mărită, numită în termeni medicali cardiomegalie, este un sindrom care poate apărea în cadrul mai multor boli.
Un cord mare poate fi consecința dilatării sau hipertrofiei cardiace. Dilatarea presupune lărgirea camerelor cordului, iar hipertrofia îngroșarea pereților cordului (de fapt a pereților ventriculari, pentru că atriile nu se hipertrofiază. Hipertrofia poate fi de 2 tipuri: excentrică (când îngroșarea pereților cardiaci este însoțită de dilatare) și concentrică (când există o îngroșare semnificativă a pereților cardiaci fără dilatarea cordului, camerele cordului fiind astfel chiar micșorate). Hipertrofia excentrică apare ca urmare a suprasolicitărilor de volum (ex. insuficiență mitrală), iar cea concentrică în suprasolicitările de presiune (ex. stenoză aortică). Cardiomegalia poate apărea și prin depunere de grăsime în jurul inimii sau prin acumularea de lichid în pericard (pericardită lichidiană).
Un cord mărit este adesea asociat (cel puțin în evoluția sa) cu insuficiență cardiacă, care poate avea următoarele manifestări clinice:
Tratament
Tratamentul este adresat bolii cauzale și include regim, medicamente, eventual tratament intervențional sau chirurgical.
Conform studiilor științifice, există mai multe vitamine care s-au dovedit a susține sănătatea inimii, reducând…
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a subliniat cu ocazia Zilei Internaţionale de…
Camelia Pătrășcanu subliniază că tranzitul lui Mercur în Săgetător, care a început pe 3 noiembrie…
Ion Țiriac s-a angajat într-un proiect caritabil ambițios alături de Fundația Metropolis, care vizează construirea…
Novo Nordisk, compania daneză care a revoluționat deja piața cu medicamentele Ozempic și Wegovy, se…
APMGR. Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și…