Sari la conținut

Ce înseamnă, cu adevărat, un stil de viață sănătos? Iată cum îți menții organismul puternic cu ajutorul acestor pași

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Un stil de viață sănătos cuprinde 3 elemente esențiale: alimentația, exercițiile fizice și odihna. Toate acestea contribuie la menținerea sănătății organismului și asigură rezistența acestuia în fața factorilor dăunători. Cu toate acestea, ce înseamnă, de fapt, să ai un stil de viață sănătos și cum îl poți adapta în funcție de nevoile tale?

Un stil de viață sănătos trebuie să fie adaptat în funcție de nevoile individuale ale organismului. O anumită dietă sau o anumită rutină nu va fi benefică pentru toate persoanele. Astfel, este esențial să cunoști care sunt propriile tale nevoi și cum să adatezi stilul de viață pentru a le satisface.

Ce înseamnă, cu adevărat, un stil de viață sănătos?

Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, dezvăluie pentru Adevărul ce implică un stil de viață sănătos și cum îl putem integra fără să ne simțim obligați.

„Un stil de viaţă sănătos înseamnă nu doar alimentaţie, înseamnă că îţi foloseşti corpul, de la emoţii până la mişcare, aşa cum a fost el construit – suntem animale sociale şi avem nevoie de cei din jur ca să ne echilibrăm şi să ne desăvârşim, deci nu trebuie să trăim izolaţi.

Apoi, trebuie să ne mişcăm şi să ne folosim muşchii, să punem inima să pompeze, pentru că mişcarea nu neapărat slăbeşte, ci ne asigură acest echilibru psihic, şi, nu în ultimul rând, să avem grijă să ne cunoaştem emoţiile şi să avem curajul să le lăsăm să se manifeste şi să trăim prin intermediul lor, pentru că altfel emoţiile inhibate şi nevalidate se revarsă în mâncare.

Mâncarea este doar unul dintre elementele unui stil de viaţă sănătos, iar când vine vorba despre alimentaţie echilibrată şi sănătoasă, aici lucrurile sunt şi mai simple – pare simplu, dar e complicat – trebuie să mâncăm puţin din toate.

Ideal este să avem în fiecare zi măcar 15 alimente diferite pe care să le consumăm, dar cantitatea să fie moderată spre mică. Deci paradoxul este că să mâncăm cât mai puţin cantitativ şi mai diversificat este mai sănătos”, explică Mihaela Bilic.

Trebuie să descoperim semnalele propriului corp

„Oamenii trebuie să înveţe să facă diferenţa: foamea este una, iar tot ce înseamnă trăiri şi emoţii sunt lucruri separate. Mâncarea are acest rol incredibil de a ne calma şi a ne înlătura emoţiile negative, însă vine la pachet cu calorii şi kilograme în plus. Cu cât suntem mai în contact cu viaţa noastră interioară, emoţională, şi mai dispuşi să avem grijă de ea, cu atât mâncatul pe bază de stres şi confundatul foamei cu alte stări sufleteşti vor avea loc mai rar. Avem nevoie să ne cunoaştem şi să ştim când ne este foame şi când ne lipsesc alte lucruri”, adaugă nuriționistul, potrivit Adevărul.

 

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel