Sari la conținut

Ce înseamnă constipația cronică și din ce cauze apare

dureri abdominale
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Constipatia cronica este o afectiune inconfortabila care are o serie de cauze potentiale. Consumul scăzut de fibre, deshidratarea, afecțiunile medicale, efectele secundare ale medicamentelor și intoleranța alimentară sunt doar câteva dintre motivele pentru care apare constipație cronică.

În timp ce unele cauze ale constipației, cum ar fi consumul scăzut de apă sau aportul insuficient de fibre, pot fi ușor de rezolvat singur, alte cauze necesită tratament medical.

Potrivit Colegiului American de Gastroenterologie, constipația cronică se referă la constipația care durează cel puțin trei luni.

Iată opt cauze comune ale constipației cronice și câteva soluții.

1. Consumi prea puține fibre alimentare

Majoritatea oamenilor consumă, în medie, doar 15 grame de fibre pe zi, adică o cantitate mult sub doza zilnică recomandată de 25 grame pentru bărbați, respectiv, 38 de grame pentru femei.

Creșterea aportului de fibre dintr-o dată poate provoca balonare și gaze neplăcute, deci cel mai bine este să adăugați treptat mai multe fibre în dietă din surse variate de fibre cum ar fi cele din fructe, ovăz, legume, semințe de chia și fasole.

2. Nu bei suficientă apă

Sistemul tău digestiv depinde de hidratarea adecvată. Mulți oameni – în special adulții în vârstă – nu beau suficiente lichide. De fapt, se estimează că până la 28% dintre adulții în vârstă sunt deshidratați cronic.

Dacă deshidratarea este cauza constipației cronice, soluția e la îndemână. Deși, necesarul de apă variază în funcție de factori precum greutatea corporală, nivelul de activitate și mediul înconjurător, recomandările generale variază de la 2 până la 2,7 litri pe zi pentru femei și 2,5 până la 3,7 litri pe zi. pentru bărbați.

3. Ai o tulburare de motilitate

Tulburările de motilitate sunt afecțiuni cauzate de probleme nervoase sau musculare din tractul digestiv, inclusiv intestinul gros și rect. O tulburare de motilitate poate provoca constipație, afectând capacitatea corpului de a împinge în mod corespunzător scaunul.

Dacă medicul crede că o tulburare de motilitate intestinală e cauza constipației cronice, poate recomanda anumite analize și tratamente pentru a vă ajuta să vă simțiți mai bine.

4. Ai defecație disinergică

Pentru a avea o motilitate confortabilă a intestinului, mușchii planșeului pelvin și mușchii care ajută la deschiderea anusului trebuie să se relaxeze în mod coordonat. Defecația disinergică (DD), sau anismul, apare atunci când mușchii planșeului pelvin nu funcționează corect sau există o problemă cu capacitatea ta de a împinge în mod eficient excrementele.

Simptomele defecației disinergice includ:

  • efort excesiv când mergi la baie
  • senzația că intestinul tău nu este complet golit după defecație (evacuare incompletă)
  • având mai puțin de trei scaune pe săptămână

Se estimează că DD este cauza a 25% din toate cazurile de constipație cronică. Pentru a diagnostica DD, medicul va întreba despre simptomele pe care e experimentați și vă poate testa funcția planșeului pelvin. Dacă aveți DD, tratamente precum kinetoterapie pelvină și botoxul vă pot ajuta.

5. Ai o afecțiune medicală

Unele afecțiuni medicale pot provoca constipație, inclusiv:

  • sindromul colonului iritabil cu constipație (IBS-C)
  • boala inflamatorie intestinală (IBD), inclusiv boala Crohn și colita ulceroasă
  • hipotiroidism
  • afecțiuni neurologice, cum ar fi scleroza multiplă și boala Parkinson

De asemenea, constipația este mai frecventă la persoanele care suferă de depresie.

Adesea, simptomele acestor afecțiuni, inclusiv constipația, se îmbunătățesc sau dispar cu un tratament adecvat. Dacă aveți o afecțiune care vă îngreunează digestia, cereți sfatul medicului.

6. Efecte secundare ale unor medicamente sau suplimente

Medicamentele au adesea efecte secundare, inclusiv probleme gastrointestinale, cum ar fi constipația. Medicamentele care pot cauza constipație includ:

  • codeina
  • antidepresive precum imipramina și fluoxetina
  • medicamente antipsihotice cum ar fi haloperidolul
  • medicamente antiepileptice

Anumite suplimente, inclusiv suplimentele cu calciu și fier, pot duce, de asemenea, la constipație.

7. Constipația cronică e ereditară

Dacă și alți membri ai familiei se confruntă cu constipație cronică, e foarte posibil să dezvolți și tu această problemă. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu constipație cronică au adesea membri ai familiei cu aceeași afecțiune. Dar nu au identificat gene specifice asociate cu constipația, așa că legătura nu este încă pe deplin înțeleasă.

Anumite afecțiuni medicale care provoacă constipație, cum ar fi IBD și hipotiroidismul, au și o componentă genetică.

8. Ai o alergie sau o intoleranță alimentară

Intoleranța la lactoză – incapacitatea de a absorbi în mod corespunzător lactoza din lapte – poate duce la simptome gastrointestinale, cum ar fi constipația. La fel și intoleranța la gluten, cum ar fi boala celiacă și sensibilitatea la gluten non-celiacă.

Dacă credeți că o alergie sau o intoleranță alimentară vă poate cauza probleme digestive, încercați să eliminați alimentul sau ingredientul cu probleme din dietă timp de câteva săptămâni pentru a vedea dacă vă ajută.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel