Cât este de periculoasă carența de vitamina B9. Atenție la aceste semne!

Lipsa vitaminei B9 poate conduce la defecte majore de tub neural ale fătului, precum spina bifidă. Specialiștii spus că vitamina B9, respectiv acidul folic are un rol esențial în sarcină. 

Lipsa vitaminei B9 poate conduce la defecte majore de tub neural ale fătului, precum spina bifidă. De aceea, o viitoare mamă trebuie să ştie că alimentația ei va influența sănătatea copilului.

Medicii mai spun că acidul folic asigură și funcționarea optimă a aparatului implicat în formarea și dezvoltarea celulelor din sânge, dar și a sistemului nervos.

Alimentația în perioada celor 9 luni de sarcină are o importanță deosebită în dezvoltarea armonioasă a fătului, dar și pentru starea de sănătate a gravidei.

Legumele și fructele proaspete este indicat să facă parte din meniul zilnic al viitoarei mame. Carnea slabă ca cea de pui, curcan, pește este nutritivă și conține fier, un micronutrient indispensabil sănătății copilului.

Principalele alimente bogate în acid folic:

Cele mai bune surse de acid folic sunt: legumele verzi – salată, varză, andive, spanac, fasole păstăi, anghinare -, fructele – pepene, fragi, portocale, kiwi, banane, oleoginoasele – migdale, nuci, brânzeturi moi și fermentate, ouă, citrice, cereale integrale, ficat.

Ce ar trebuie să consume o gravidă:

  • Benefice pentru gravidă sunt cerealele integrale, care conțin fibre și folați, acestea fiind de ajutor în digestie, ușurând-o. De asemenea, pe copil îl ajută deoarece previne malformațiile măduvei spinării.
  • Ouăle sunt o sursă bună de calciu și vitamine liposolubile, precum și lactatele.
  • Iodul nu trebuie să lipsească din alimentație, căci poate cauza grave probleme de nutriție, și poate duce la instalarea cretinismului. Cele mai bune surse de iod sunt peștele sau fructele de mare.

Riscurile carenței de vitamina B9:

Carența de vitamina B9 poate conduce la defecte majore de tub neural ale fătului, precum spina bifidă – închidere incompletă a măduvei spinării și a coloanei vertebrale. Mai mult, lipsa folaților sau prezența acestora în cantități insuficiente în organismul gravidei poate declanșa avortul spontan. De aceea, gravida, la indicația medicului ginecolog va lua acid folic și din alimentație, dar și sub forma de suplimente.

Consecințele aportului inadecvat sunt anemia, diaree, oboseală, insomnie, scăderea apetitului, defecte de tub neural la făt.

Recent Posts

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

18 minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

48 de minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

o oră ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

12 ore ago

Citeste si: