Ce înseamnă bila leneșă, de fapt și care sunt cauzele acestei afecțiuni. Medic: ”Lenevirea colecistului apare atunci când există o tulburare”

Bila leneșă. In mod normal fierea se contracta si elimina continutul atunci cand este stimulatat de diferite substante. Un colecist normal elimina 35-65% din continut atunci cand se contracta. Atunci cand colecistul este lenes, el elimina mai putin de 35% din continutul sau cand se contracta.

Bila leneșă, ca si omul lenes, nu are nici o leziune vizibila, daca se face o examinare la microscop, doar ca nu functioneaza cum trebuie, dand simptome suparatoare, dar si anumite riscuri.

Studiind cauzele lipsei de evacuare corespunzatoare a colecistului, vedem ca de fapt nu este vorba numai de o … lenevire a colecistului.

”Lenevirea colecistului apare atunci cand exista o tulburare a activitatii celulelor musculare (care asigura contractia) dar și a celulelor epiteliale (care invelesc pe interior colecistul) din peretele vezicii biliare, dar importanta este si functia canalului fierii.

In mod normal, atunci cand peretele veziculei biliare se contracta, canalul colecistului (canal cistic) ar trebui sa se relaxeze, pentru a permite evacuarea bilei. In cazul colecistului lenes aceasta coordonare nu exista,” a explicat dr. Alecse Valerian Dițoiu, medic gastroenterolog-hepatolog.

Risc crescut de litiază biliară

Medicul mai precizeaza ca slabirea contractiei peretilor colecistului si contractia exagerata a musculaturii canalului cistic fac dificila eliminarea normala a fierii din colecist. Dar, faptul ca canalul cistic este contractat nu permite nici intrarea in colecist a bilei produsa la nivelul ficatului, aceasta trecand in duoden, iar din duoden se absoarbe in sange si ajunge iar in ficat, facandu-l sa mai elimine inca o data bila, care se concentraza astfel.

Si bila care stagneaza in colecistul lenes se concentreaza, si astfel creste riscul formarii pietrelor, care sunt de obicei formate din colesterol. In plus, cresterea concentratiei acizilor biliari in colecist face ca musculatura acestuia sa se contracte mai slab, deci agraveaza dificultatea de evacuare a colecistului

Ce persoane au colecistul lenes?

”Cel mai frecvent au colecist lenes femeile, deseori dupa sarcina, persoanele mai grasute, dar si persoanele cu diabet zaharat sau leziuni ale maduvei spinarii, cei hraniti timp indelungat prin perfuzii, cu modificari ale florei microbiene intestinale sau biliare, stomac lenes, constipatie, cei care au colesterolul sanguin crescut, sunt sedentari, consuma multe dulciuri sau au in familie persoane cu boli de fiere,” mai spune dr. Dițoiu.

Criteriile de diagnostic ale proastei functionari a vezicii biliare sunt urmatoarele, potrivit medicului gastroenterolog.

Bolnavul cu o proasta functionare a colecistului are episoade repetate de durere moderată sau severă in drepata sub coaste sau in capul pieptului, durata fiind ce minimum 20 de minute. Durerea este moderată (perturbă activitățile zilnice ale pacientului dar nu necesita medicatie sau consult) sau severă (durerea este atat de deranjanta incat necesita consult medical sau medicamente).

Un astfel de pacient poate prezenta in plus si unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • Greață și vărsături
  • Iradierea durerii sun omoplatul sau în umărul drept
  • Durerea apare după masă
  • Durerea apare noaptea
  • Colecistul lenes poate da si alte probleme
  • Stagnarea bilei in colecist poate duce la inflamatia acestuia (colecistita) iar concentrarea bilei in colecist duce la aparitia noroiului biliar si apoi a calculilor.

In plus, faptul ca in colecist nu intra dcate bila ar trebui din ficat, face ca acesta sa recircule bila eliminata in intestin si astfel ficatul este suprasolicitat.

Fierea lenesa se opereaza daca te doare?

”Colecistul – sau fierea-poate fi scos usor prin operatie, operatia se numeste colecistectomie. Asa cum nu iti tai…..un picior daca te doare, nici fierea nu se scoate doar daca ai dureri, deoarece deseori aceasta operatie este urmata de simptome neplacute ce persista mai multi ani. Aceste simptome sunt cunoscute sun numele de sindrom postcolecistectomie,” precizează dr. Alecse Valerian Dițoiu.

Ce boli de colecist dau simptome asemanatoare colecistului lenes?

Colecistul sanatos nu da nici un simptom, functia unui organ sanatos nu se simte in mod normal.

Colecistul bolnav poate da simptome.  Aceste simptome apar relativ frecvent si pot fi date de proasta functionare a colecistului indiferennt de cauze

  • Litiaza biliara
  • Tumori de colecist sau cai biliare
  • Paraziti in caile biliare (rar)
  • Sangerari in caile biliare
  • Tumori in jurul cailor biliare, mai frecvent de cap de pancreas

Ce analize se fac pentru fiere?

Un medic poate a suspiciona o boala de colecist pe baza simptomelr mai sus mentionate si a examinarii bolnavului.

Pentru a confirma o boala de colecist, in general este suficienta ecografia abdominala, dar uneori poate fi necesar examenul CT sau RMN si analizele care sa arate o suferinta a cailor biliare sau ficatului

  • Bilirubina totala si directa crescuta
  • AST crescut
  • ALT crescut
  • GGT crescut
  • Fosfataza alcalina crescuta
  • Markerul tumoral CA 19-9 crescutaVedeti recomandarile noastre in bolile de fiere

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

9 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

10 ore ago

Citeste si: