Sari la conținut

Ce îngroașă sângele și de ce este periculoasă această afecțiune

Coagularea sângelui
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Îngroșarea sângelui

Sângele joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar. Conține celule imunitare și le livrează la locul infecției și este, de asemenea, implicat în termoreglare, ajutând la menținerea unei temperaturi corporale stabile. Pentru a îndeplini toate aceste funcții, sânge trebuie să aibă o anumită vâscozitate.

Dacă volumul părții lichide a sângelui – plasmă – scade în comparație cu partea celulară, atunci tromboza se poate dezvolta în vasele mici. Din această cauză, alimentarea cu sânge a organelor și țesuturilor este perturbată, inima trebuie să depună mai mult efort pentru a pompa sângele prin vasele principale și, ca urmare, toate sistemele corpului funcționează mai puțin eficient.

Expert medical: Sângele gros pune viața în pericol

Hemoconcentrarea este considerată amenințătoare de viață atunci când hematocritul crește cu 10% sau mai mult din limita superioară a normalului. O astfel de tulburare poate fi observată cu pierderea acută de lichid: cu arsuri, vărsături incontrolabile, diaree abundentă (de exemplu, în holeră), poliurie (de exemplu, în diabetul insipid).

Simptome caracteristice

Dacă vâscozitatea sângelui crește, o persoană poate prezenta: dureri de cap frecvente, vertij, oboseală crescută, dificultăți de respirație, amorțeală și furnicături în mâini și picioare.

Simptome mai grave

tensiune arteriala
Sursă foto: Shutterstock
  • Creșterea tensiunii arteriale,
  • Deficiență de vedere.

Cel mai frecvent motiv pentru care sângele devine prea vâscos este deshidratarea. Dacă o persoană bea puțin lichid, volumul de plasmă scade, iar concentrația de celule sanguine în acesta crește. Acest lucru crește vâscozitatea sângelui și îngreunează circulația. De aceea, un adult ar trebui să bea cel puțin 1,5 litri de apă curată pe zi.

Pericolele deshidratării?

Deshidratarea și creșterea vâscozității sângelui pot duce nu numai la o sănătate precară, ci și la complicații periculoase.

  • Riscul de formare a cheagurilor de sânge și blocarea vaselor de sânge crește;
  • Se poate dezvolta lipsa de oxigen a țesuturilor;
  • Funcționarea tuturor organelor se deteriorează, în special a inimii și a creierului, deoarece acestea sunt cele mai sensibile la lipsa de oxigen.

Dacă apar simptome nespecifice – dureri de cap sistemice și amețeli, dificultăți de respirație, oboseală crescută – este important să consultați imediat un medic și să treceți la o examinare.

Prevenirea coagulării sângelui

Pentru persoanele sănătoase, pentru a menține proprietățile reologice normale ale sângelui, se recomandă să bea cel puțin 1,5–2 litri de apă pe zi, să reduceți aportul de grăsimi saturate și zahăr, să consumați mai multe fructe, legume și alimente bogate în acizi grași omega-3. acizi. De asemenea, este necesar să faci mișcare cel puțin 30 de minute pe zi. Acest lucru ajută la menținerea nivelului normal de zahăr din sânge și a calității peretelui vascular.

În acest caz, medicul poate prescrie medicamente: medicamente antitrombotice, anticoagulante pentru a reduce riscul apariției cheagurilor de sânge, statine pentru normalizarea nivelului de colesterol și trigliceride.

De asemenea, este important să se monitorizeze evoluția bolilor cronice – diabet, hipertensiune arterială, ateroscleroză – și să le corecteze conform prescripțiilor medicale, chiar dacă nu provoacă disconfort și apar cu simptome ușoare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel